Barvanje jajčk – Velika noč

Vir slike v prispevku / Photo source: http://www.halfhourmeals.com/food-for-thought/wp-content/uploads/2012/03/Hard-Boiled-Eggs-that-Look-Like-Marble.jpg

Zagotovo tudi sami veste, da je barvanje jajčk ob Veliki noči ne le zabaven običaj, ampak tudi opravilo, ki nas v duhu povezuje s simboliko, ki jo predstavlja Velika noč.

Ta praznik simbolizira vstajejenje, pričetek novega, barvanje jajčk pa simbolizira vstajenje Kristusa od mrtvih. Ne glede na to ali v to verjamete ali ne, je ta običaj barvanja jajčk prijetno opravilo, pri katerem vam bodo vaši otroci z veseljem priskočili na pomoč, saj bodo v posebni tehniki barvanja jajčk, pri kateri bodo nastali vzorčki pajkovih mrež oz. vzorčki zdrobljenega porcelana, nastajale pod vašimi prsti pravcate barvite umentine! 🙂

Velikonočni jajčki, narejeni v tej tehniki barvanja porcelanastih jajčk, bodo vaše goste navdušili zaradi posebnih, opaznih in povsem drugačnih vzorčkov, kar pa je najlepše, je to, da za to tehniko ne potrebujete kakšnega posebnega znanja, niti pripomočkov.

Poskrbite le za to, da bodo vaši velikonočni jajčki barvani z naravnimi barvili (oglejte si članek, v katerem najdete recepte za izdelavo zdravju povsem prijaznih in naravnih barvil).

Kaj boste potrebovali za vaše velikonočne jajčke, z unikatnimi, barvitimi vzorčki, ki spominjajo na pajkovo mrežo oz. koščke razbitega porcelana?

 

  • barve za barvanje jajčk (uporabite naravne barve)
  • trdo kuhana jajčka
  • žličko, s katero boste razbili lupino ali pa trdo površino, ob katero boste udarili z jajčkom
  • plastično vrečko ali posodico, v kateri boste barvali jajčka
  • posodico z vodo, v kateri pobste sprali jajčka

Postopek barvanja jačk:

  • trdo kuhana jajčka udarite nekajkrat ob trdo površino (ali pa za to uporabite žličko in z njo nekajkrat močneje potočkite po površini lupine, da se bo pretrgala tudi tanka lupinica, ki je takoj pod trdo lupino)
  • velikonočna jajčka nato pomočite v posodo, v katero ste poprej dodali zmes naravne barve (ali pa jih dajte v vrečko, v katero ste kanili barvo za barvanje)
  • jajčka pustite stati v posodici z naravno barvo cca. 2-3 ure (če uporabljate naravne barve, ki niso tako močne), sicer pa jih v vrečki povaljajte v barvi za cca. 5-10 minut ter nato jajčka sperite pod vodo
  • jajčka nato olupite in – presenečenje… pod vašimi prsti bodo nastali čudoviti vzorčki pajkove mreže

Vam je bil članek všeč? Delite ga s svojimi prijatelji, zagotovo bodo veseli velikonočne ideje za ustvarjanje 🙂

Imate še kakšno vprašanje ali komentar? Bi radi tudi sami podelili z obiskovalci te strani kakšno svojo ustvarjalno idejo? Pišite mi na info@nina-kolar.com in z veseljem vam bom odgovorila v najkrajšem možnem času!

Avtorica članka: Nina Kolar, www.nina-kolar.com, 2001-2019, avtorske pravice: Unikatna darila. Kakršno koli kopiranje ali navajanje delov ali celotne tekstualne vsebine tega članka v komercialne namene ali javno, ni dovoljeno brez vnaprejšnjega privoljenja avtorice članka.

Deli s prijatelji/Share

Share
Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.