Ustvarjalna ideja: velikonočni zajčki

Ustvarjalna ideja - velikonočni zajčki iz prtičkov

Tokratna ustvarjalna ideja, ki sem jo pripravila za vas, je znova na temo velikonočne dekoracije in je sila preprosta, izdelki, ki jih boste izdelali z njeno pomočjo, pa nadvse simpatični 🙂

Velikonočni zajčki, ki jih boste izdelali s pomočjo te tehnike, so lahko napolnjeni s čokoladnimi jajčki, s pravim velikončnim pirhom oz. jajcem, v prtiček pa lahko date tudi kakšno drugo prikupno darilce.

Za izdelavo velikonočnih zajčkov iz prtičkov potrebujete:

Ustvarjalna ideja - velikonočna dekoracija - zajčki iz prtičkov
  • sestavine za testo (olje, moka, voda, sol)
  • valjasto šatuljico (od vitaminskih tablet) ali steklen kozarec za valjane testa
  • posodo za mešanje testa
  • prtičke oz. serviete z različnimi pomladnimi in/ali velikonočnimi motivi
  • flumastre ali tempera barve
  • čokoladna jajčka-bonbone ali velikonočne pirhe

 

Postopek izdelave velikonočnih zajčkov iz prtičkov:

  1. V plastični posodi zamešajte testo iz moke, soli in vode, v razmerju 1:1:1. Vode na začetku dodajte raje manj in jo postopoma dolivajte, da ne bo postalo testo preredko. Dodajte še 4 jedilne žlice jedilnega olja.
  2. Testo dobro pregnetite z rokami, pri tem pa ste lahko brez skrbi, da bi se vam testo prijemalo na prste in dlani, saj bo testo, ko ga boste dokončno pregnetli, povsem nelepljivo in na otip in strukturo podobno plastelinu.
Testo za glavice zajčkov izdelamo iz testa. V posodi zamešajte moko, sol in vodo zamešate v razmerju 1:1:1, a dodajte na začetku raje manj vode in jo po potrebi počasi dolivajte, na koncu dodajte še 4 žlice jedilnega olja in pregnetite testo. Nato iz njega oblikujte kroglice.

3. Iz testa oblikujte kroglice premera 3 – 4 cm ter jih s pomočjo debelejšega flumastra ali plastične slamice s širšim premerom preluknajte. Luknje v krglicah naj bodo premera vsaj 1,5 cm, da boste lahko kasneje, ko boste zapekli kroglice, skoznje povlekli prtičke.

4. Kroglice z luknjicami pecite na peki papirju v pečici, segreti na 150°C, približno 25 minut. Med peko pozorno spremljajte pečico, saj vam kroglice ne smejo porjaveti ali porumeneti. V primeru, da bi opazili, da kroglice rumenijo, zmanjšajte temperaturo.

Poslikajte glavico zajčka, narejeno iz testa, v katero ste predhodno naredili luknjo, široko vsaj 1,5 cm, glavice pa pred poslikavo še zapecite. V prtiček dajte čokoladna jajčka ali velikonočne pirhe, lahko tudi kaj drugega.

5. Kroglice s pomočjo flumastrov pobarvajte oz. porišite. Narišite zajčkove oči, nosove, brke in zobke.

6. Vzemite prvi prtiček (naj bo raje manjših dimenzij (stranica zloženega prtičkka naj dolga cca. 10 cm) in ga, če se vam zdi predebel ali prevelik, razslojite oz. obrežite.

7. V prtiček postavite čokoladna jajčka, pirh ali kakšno drugo velikonočno presenečenje.

8. Prtiček nato preganite tako, kot to prikazujejo zgornje in spodnje sličice.

Prtiček, v katerem so jajčka, preganite tako, kot to prikazuje zgornja leva sličica (kot da oblikujete ladjico, na levi in desni strani sta po dva preganjena konca prtička). Nato konce prtičkov stisnite skupaj in jih potisnite skozi luknjico v glavici zajčka ter z roko oblikujte še ušeska.

9. Skozi kroglico potegnite prtiček in z rokami oblikujte zajčkova ušesa (konce prtičkov).

Velikonočni zajček iz prtička v sebi skriva sladko presenečenje – čokoladna jajčka.

Velikonočni zajček iz prtička je narejen. Uporabite ga kot velikonočno dekoracijo ali pa ga podarite kot velikonočno darilo. Otroci ga bodo zagotovo veseli, še sploh, če bo v sebi skrival kaj sladkega 🙂

Vam je bila ustvarjalna ideja všeč? Vesela bom vašega odziva na info@unikatnica.com, kamor mi lahko pošljete tudi sličice vaših izdelkov, izdelanih po tej ustvarjalni ideji.

  • Če vam je bil prispevek všeč, ga delite s svojimi prijatelji, zagotovo bodo veseli velikonočne ideje za ustvarjanje 🙂
  • Imate še kakšno vprašanje ali komentar? Bi radi tudi sami podelili z obiskovalci te strani kakšno svojo ustvarjalno idejo? Pišite mi na info@nina-kolar.com in z veseljem vam bom odgovorila v najkrajšem možnem času!

Avtorica članka: Nina Kolar, www.nina-kolar.com, 2001-2020, avtorske pravice: Unikatna darila. Kakršno koli kopiranje ali navajanje delov celotne vsebine ter slik tega članka ali le delov teh v komercialne namene ali javno, je prepovedano brez vnaprejšnjega privoljenja avtorice članka.

Deli s prijatelji/Share


Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.