Barvite polžje hišice iz obrežja reke Krka

Polžje hišice - naslovnica

Prvi januarski dnevi so me povabili na sprehod ob reki Krki. Reka Krka je vse od svojega izvira Pod Jamo, nekaj metrov nižje od Krške jame, blizu vasi Krka, pa vse do svojega izliva pri Sevnici v reko Savo, čudežna. Je največja reka na Dolenjskem ter druga najdaljša povsem slovenska reka. Zato ni presenetljivo, da se tako rada podajam na njena obrežja, neglede na letni čas. Pomlad me na obrežjih reke navdihuje s prebujanjem prvih cvetov in živahnostjo živalskega sveta, poletje me prevzame z belino pernatih biserov, labodov, ki mirno plujejo po reki Krki, jesen je čas, ki umiri vrvež v reki, a vseeno okoli nje še vedno vse živi, zima pa je letni čas, ko le še ločje, nekaj rib, kak osameli labod in nešteto polžjih hišic, ki jih je na obrežje zanesel visok vodostaj, kljubujejo mrazu.

Polžje hišice

Polžje hišice, ki sem jih našla na obrežju reke Krke.

Polžje hišice - pobarvane

Polžje hišice – pobarvane z zlatitvenim prahom, akrilnimi barvami ter zaščitene s premazom iz vodoodpornega laka na vodni osnovi.

Pred kratkim sem na obrežju reke Krke nabrala nekaj polžjih hišic. Večjih, srednje velikih in majhnih. Prav vse so bile zapolnjene z blatom in umazanijo, zato sem jih ob prihodu domov najprej temeljito očistila, skrtačila in izpraznila njihovo vsebino. Bodite brez skrbi, njihovi prebivalci so svoje hiške zapustili že davno, predno sem jih našla na obrežju 🙂 Ko sem hišice očistila, sprva niti nisem vedela, kaj točno bom naredila z njimi, le neka močna sla po ustvarjanju me je gnala, da jih naberem in pripravim na novo poslanstvo, ki ga bodo imele, ko bodo prišle izpod mojih rok.

Vse hiške so bile različne po obliki, strukturi, ohranjenosti, velikosti…vsem pa je bilo nekaj skupno – manjkale so jim barve. Barve, ki jih sama nadvse obožujem. In seveda sem dilemo o tem, kaj storiti s hiškami, hitro razblinila. Odslej jih bodo krasile barve! Zlata, turkizna, vijolična, črna, modra, siva, bela, rdeča in oražna, pa še kanček zelene, rumene, pearl in še kakšne se bo znašel vmes 🙂

Trenutno sem uspela poslikati dve izmed teh hišk. Prvo v zlati in drugo v turkizno zlati barvi.

 

Zlata polžja hišica

Klikni na sličico za povečavo.

Zlata polžja hišica -1

Klikni na sličico za povečavo.

Zlata polžja hišica -2

Klikni na sličico za povečavo.

Zlata polžja hišica -3

Klikni na sličico za povečavo.

Zlata polžja hišica -4

Klikni na sličico za povečavo.

Zlata polžja hišica -5

Klikni na sličico za povečavo.

Pravijo, da je naše telo le posoda za našo dušo. Jaz pa pravim, da je kljub temu potrebno z našimi telesi ravnati, kakor da so iz zlata, prav kakor je iz zlata tudi naša duša. Zato sem prvo izmed hišk obarvala z zlatim prahom ter zlato akrilno barvo in njeno površino zaščitila še z lakom na vodni osnovi. Njena t.i. “zlata spirala” predstavlja namreč zlati rez, božansko razmerje, ki ga najdemo v vesolju, v arhitekturi, pri živalih, v človeku, ipd.

Turkizna polžja hišica

Klikni na sličico za povečavo.

Turkizna polžja hišica -1

Klikni na sličico za povečavo.

Turkizna polžja hišica -2

Klikni na sličico za povečavo.

Turkizna polžja hišica -3

Klikni na sličico za povečavo.

Turkizna polžja hišica -4

Klikni na sličico za povečavo.

Turkizna polžja hišica -5

Klikni na sličico za povečavo.

Druga polžja hišica pa je prejela dotik turkizne in zlate barve. Turkizna je za poete, zdravilce, altruiste, intelektualce. Je barva, ki predstavlja vodo, zrak in svobodo. Uporablja se pri meditacijah in vizualizacijah. Je barva intuicije, podzavesti, ljubezni, dobrosrčnosti ter emocij. Pomirja živčni sitem, blaži težave s PMS, ugodno vpliva na dihala in uravnava ščitnico. Več o turkizni barvi si lahko preberete tudi v tem prispevku: turkizna barva. Zlata pa je barva Sonca, moške energije, topline, obilja, razkošja, prefinjenosti, višjih idealov, razsvetljenja. Je barva zmagovalcev in samozavesti, je barva, ki daje in, kot že omenjeno, sovpada z zlatim rezom oz “zlato spiralo”, ki jo najdemo v zasnovi polžje hišice, pa tudi v cvetovih npr. sončnice, v rasti listov rož napram steblu v arhitekturi, v človeškem telesu in celotnem Vesolju.

Kakšen bo namen teh polžjih hišic, ko jih bom vse pobarvala? Ne vem še povsem točno. Če pa bi kakšno izmed njih imeli tudi sami, mi pišite na info@nina-kolar.com 🙂

Deli s prijatelji/Share


 

Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.