Ustvarimo skupaj: E-novičke, ustvarjalne ideje, nasveti: Pisani tulci za shranjevanje drobnih pripomočkov

Lepo pozdravljeni, vsi ljubitelji ustvarjalnosti!

Pisani tulci za shranjevanje drobnih pripomočkov

Pisani tulci za shranjevanje drobnih pripomočkov

Tokratnje e-novičke Ustvarimo skupaj so prav posebne. V njih namreč tokrat ne boste našli mojega prispevka, pač pa vas bo z njim k ustvarjanju pozvala ga. Jasna Ratajc, ki je mentorica v Domu ustvarjalnosti pri Zvezi mladine Maribor. Ga. Jasna bo tokrat z nami podelila zares izvirno ustvarjalno idejo izdelave pisanih tulcev za shranjevanje drobnih pripomočkov.

Zahtevnost izdelave teh unikatnih pisanih tulcev je nezahtevna do srednje zahtevna, zato jih boste lahko ustvarili tudi skupaj z otroki, ki se bodo pri ustvarjanju zagotovo zabavali. Če boste imeli pri izdelavi težave, mi pišite (info@nina-kolar.com) in z veseljem bom v vašem imenu povprašala za nasvet ga. Jasno Ratajc.

Vabljeni, da si s klikom na spodnje sličice ter tekst pod njimi ogledate in preberete postopek izdelave pisanih tulcev.

Pisani tulci za shranjevanje drobnih pripomočkov

V stanovanju nam pogosto ležijo v predalih in še kje številne drobne stvari, ki jih ne najdemo prav takrat, ko se nam najbolj mudi.  Za boljši red in večji pregled lahko sami izdelamo tulce za shranjevanje takih stvari, ki bodo poleg praktičnega namena prinesli tudi barvitost in toplino v naš dom.

Materiale za izdelavo le-teh najdemo večinoma kar doma. Uporabimo lahko različne kartonske tulce (od WC rolic, papirnatih brisač, etuijev za fototapete, raznih plaket ipd.), za okrasitev pa potrebujemo ostanke pisane volne, koščke blaga, pisane servietke, posušeno cvetje, v trgovinah z materialom za ročna dela pa lahko kupimo tudi dodatke kot so drobne perlice, lesene ploščice, barvni pesek ipd. Domišljiji lahko tukaj res pustimo prosto pot. Lepilo, ki ga bomo pri tem uporabljali je Mekol, ki se uporablja za les, karton in papir, ima pa to prednost, da postane ” nevidno”, ko se posuši, za malo trše stvari pa vzamemo Uhu.

1.       Tulec, ki ga bomo okrasili, najprej z Uhu lepilom pritrdimo na ustrezno kartonsko podlago (uporabimo lahko karton iz škatel za čevlje ali kake druge embalaže).

Pisani tulci

2.       Naš tulec smo okrasili z volno in ga še dodatno olepšali s sličico iz servietke. Z delom pričnemo od spodaj navzgor tako, da na tulec sproti s čopičem nanašamo lepilo Mekol in nitke volne tesno ovijamo drugo ob drugo. Pri tem si lahko pomagamo z leseno paličico (tako za ražnjiče).

Pisani tulci

3.       Ko se volna posuši, uporabimo t.i. servietno tehniko:

Iz servietke izrežemo poljuben motiv, ga razlistamo tako, da ostane samo ena  (vrhnja) plast, na del, kamor bomo motiv prilepili, nanesemo malo lepila in  nanj previdno položimo izrezan motiv. Nato gremo s čopičem, namočenim v lepilom, nežno preko tega motiva- pri tem moramo biti previdni in potrpežljivi, da se nam servietka ne strga. Kot že rečeno, se lepilo, ko se (po kakih dveh urah) posuši, ne bo videlo. Če to počnemo prvič, je morda dobro, da to” potreniramo”  na kakem drugem, še ne obdelanem predmetu.

Pisani tulci

4.       Tako pa potem izgledajo različni tulci, ki jih lahko uporabimo za shranjevanje šolskih ali pisarniških pripomočkov, v kopalnici, pri ročnih delih in še marsikje.

Pisani tulci

Izdelava ni zahtevna in draga, potrebujemo le malo dobre volje in potrpežljivosti, zatorej VESELO NA DELO!

Pripravila:

Jasna Ratajc, mentorica v Domu ustvarjalnosti pri Zvezi mladine Maribor

Ga. Jasna, hvala vam! 🙂

  • Vam je bil članek všeč? Priporočite e-novičke tudi drugim, povabite jih, da se prijavijo nanje na http://www.nina-kolar.com. Zagotovo vam bodo hvaležni.
  • Bi radi tudi sami prispevali kakšen ustvarjalni članek za objavo v e-novičkah Ustvarimo skupaj? Pišite mi na info@nina-kolar.com in zapišite, kakšen članek bi radi predstavili ostalim ustvarjalcem – počakajte, da vam odgovorim, nato pa mi svoj članek pošljite v .word datoteki ter s priloženimi fotografijami v .jpg formatu (posamezna fotografija naj ne presega 1000 kb oz. 1 mb) in z veseljem ga bom objavila.
  • Imate morda kakšno vprašanje, predlog ali komentar? Pišite mi na info@nina-kolar.com in z veseljem vam bom odgovorila. Lep pozdrav do naslednjič! Nina Kolar

www.nina-kolar.com

Avtorske pravice/Copyrights: Nina Kolar, www.nina-kolar.com, 2011. Kakršno koli kopiranje, fotokopiranje, citiranje, navajanje delov vsebine (fotografij, slik ter teksta) e-novic ter ustvarjalnega članka v celoti ali le njegovih delov za javno ali osebno uporabo, ni dovoljeno brez vnaprejšnjega dogovora oz. dovoljenja avtorice prispevka ter e-novic. Za dodatne informacije pišite na info@nina-kolar.com.