Fotoreportaža iz ustvarjalne delavnice izdelave nakita iz žice v Novem mestu (25. 3. 2014)

Ustvarjalne delavnice - nakit iz žice - Novo mesto 25. 3. 2914 - raznobarven prstan iz žice

Pa je za nami še ena ustvarjalna delavnica, tokrat je bila to delavnica izdelave nakita iz žice, ki je potekala 25. 3. 2014 v Novem mestu. Na delavnici je bilo vzdušje čudovito. Najprej sem se z udeleženkami (prišle so iz različnih koncev Slovenije, največ pa nas je bilo z Dolenjske) pogovorila o njihovih pričakovanjih in željah v povezavi s potekom delavnice. Pri tem sem ugotovila, da so bila njihova znanja in želje različna, vendar podobna, saj so si vse želele izdelati nakit iz žice, ki bi ga lahko nosile ob različnih priložnostih.

Ustvarjalne delavnice - nakit iz žice - Novo mesto 25. 3. 2014

Ustvarjalne delavnice – nakit iz žice – Novo mesto 25. 3. 2014

Nekatere izmed njih so imele predznanje osnov kvačkanja, druge so že izdelovale nakit iz polimernih mas (tudi to smo kombinirali z žičkami različnih debelin, oblik in barv)…Vse pa smo se strinjale, da je nekje potrebno začeti.

Ustvarjalne delavnice - nakit iz žice - Novo mesto 25.  3. 2914 - uhani iz žice in raznobarven prstan

Ustvarjalne delavnice – nakit iz žice – Novo mesto 25. 3. 2914 – uhani iz žice in raznobarven prstan

Tako smo si najprej razdelile potrebno orodje (brez primernih klešč pri ustvarjanju nakita iz žice pač na gre), material (žičke, žice, perle, polimerna masa, nastavki za uhane, obeske, zapestnice in ogrlice, vrvice…)…nato pa se dogovorile, da bomo najprej vse ustvarile unikatne prstane iz žice. Vau, to je bilo zanimivo opazovati, kaj je nastajalo izpod veščih prstov ustvarjalk!

Ustvarjalne delavnice - nakit iz žice - Novo mesto 25. 3. 2014 - ustvarjalni nered

Ustvarjalne delavnice – nakit iz žice – Novo mesto 25. 3. 2014 – ustvarjalni nered

Ko sem jih takole opazovala, kako so poslušale in preizkušala moje nasvete, sem pomislila, kot bi bile nakit iz žice ustvarjale že kdaj prej, čeprav so mi zatrdile, da ga niso. Njihovi izdelki so bili unikatni, izvirni, polni domišljije in kar je najbolj pomembno – pri izdelavi so uživale, ko so zvijale, rezale, ščipale, ukrivljale in upogibale žico…tudi z rokami, prsti, dlanmi in različnimi pomagali. Na mizah je tako zavladal pravcati ustvarjalni nered 🙂

Ustvarjalne delavnice - nakit iz žice - Novo mesto 25. 3. 2014 - barviti uhančki

Ustvarjalne delavnice – nakit iz žice – Novo mesto 25. 3. 2014 – barviti uhančki

In tako smo prešle na kvačkanje žice, ki se je znašla na čudovitih in barvitih uhanih. Takih, čisto drobcenih, pa tudi večjih, okrašenih s svetlikajočimi se perlicami ter takimi brez. Izpod prstov ene izmed udeleženk je nastala pravcata mojstrovina (seveda tudi izpod rok vseh ostalih udeleženk, le da je vsaka “briljirala” na svojem področju ustvarjanja…) – čudovita ogrlica, ki je bila okrašena s čisto drobcenimi perlicami. Lepo, kajne? Tudi sama bi jo takoj nosila 🙂

Ustvarjalne delavnice - nakit iz žice - Novo mesto 25. 3. 2014 - kvačkan obesek/ogrlica s turkiznimi perlicami

Ustvarjalne delavnice – nakit iz žice – Novo mesto 25. 3. 2014 – kvačkan obesek/ogrlica s turkiznimi perlicami

Nato smo prešli na zapestnice, pa obeske različnih velikosti in oblik. Eni izmed udeleženk so bili všeč takšni, prav posebni obeski minimalističnega sloga, brez perlic ali kakršnih koli drugih dodatkov, ker je to tudi njen slog oblačenja. Prav v živo sem si predstavljala, kako imenitno bo izgledala z obeski, ki jih je ustvarila in nadela na vrvice različnih barv.

Ustvarjalne delavnice - nakit iz žice - Novo mesto 25. 3. 2014 - obeski raznolikih vzorcev minimalističnega sloga

Ustvarjalne delavnice – nakit iz žice – Novo mesto 25. 3. 2014 – obeski raznolikih vzorcev minimalističnega sloga

Potem so bili znova na vrsti uhančki, ki jih je ena izmed udeleženk naredila iz čudovite žice v barvi kože oz. breskve…morda tudi medenine. In nanje nadela nekaj prekrasnih perlic. Podobno je storila njena soustvarjalka, ki se je odločila za zlato barvo uhančkov iz žice…seveda so bile perlice tudi tu nuja! 🙂 Čudovito, prekrasno, fenomenalno, vrhunsko! To so bile moje misli, ko sem opazovala njihove izdelke.

Ustvarjalne delavnice - nakit iz žice - Novo mesto 25. 3. 2014 - čudoviti kvačkani uhani iz rdeče žice, okrašeni s perlami

Ustvarjalne delavnice – nakit iz žice – Novo mesto 25. 3. 2014 – čudoviti kvačkani uhani iz rdeče žice, okrašeni s perlami

Zapestnica, ki jo je ustvarila ena izmed udeleženk ustvarjalne delavnice v Novem mestu, me je spominjala na zapestnice, kakršne so nosili v Starem Rimu, tudi ostale udeleženke so vzkliknile “vau!”, ko so jo občudovale. Zares mojstrsko in domiselno, kaj vse lahko naredimo iz preprostega vzorca.

Ustvarjalne delavnice - nakit iz žice - Novo mesto 25. 3. 2014 - zapestnica iz žice v staro-rimskem slogu

Ustvarjalne delavnice – nakit iz žice – Novo mesto 25. 3. 2014 – zapestnica iz žice v staro-rimskem slogu

4 ure delavnice so kar prehitro minile… zlahka bi ustvarjale še kakšno urico ali dve, vendar nas je, žal, preganjal čas, zato sem morala, ko smo zapekle polimerno glino, le še na hitrico prikazati osnovno vdelavo izdelkov iz polimernih mas (npr. perl, osnov za obeske) v žico, ki obdrži obesek vkalupljen na miru…in nato se je delavnica končala.

  • Novi termini ustvarjalne delavnice izdelave nakita iz žice – kmalu!

Dogovorile smo se, da bom organizirala ponovno delavnico izdelave nakita iz žice kaj kmalu v mesecu aprilu, verjetno tudi kakšno še v maju in juniju (v Novem mestu, seveda tudi v Ljubljani, Celju in na Primorskem), tako bodo lahko svoje veščine oblikovanja nakita iz žice utrdile in nadgradile kmalu na eni izmed naslednjih delavnic. Vabljeni k udeležbi tudi vi! Izpolnite spodnji kontaktno – prijavni obrazec.

Ustvarjalne delavnice - nakit iz žice - Novo mesto 25. 3. 2014 - ranzobarvni prstani iz žice

Ustvarjalne delavnice – nakit iz žice – Novo mesto 25. 3. 2014 – ranzobarvni prstani iz žice

Če bi se radi udeležili kakšne izmed prihodnjih delavnic (začetne ali nadaljevalne), vabljeni, da izpolnete spodnji kontaktni obrazec (označite, katere delavnice in kje bi se radi udeležili, podajte še vaše kontaktne podatke) in o naslednji delavnici vas bo obvestila takoj, ko bom razpisala nov termin. Do takrat pa na svidenje! – Nina

Ime*

Priimek*

E-naslov*

Telefonska številka*

Aktualne delavnice - označite, na katero delavnico se prijavljate
Ljubljana (od 17:30 do 21:30 ure, Strelišče, Dolenjska cesta 11), 26. 02. 2015 - 4 urna delavnica izdelave nakita iz žice - Cena: 32,90 EURNovo mesto (točen termin delavnice bo znan nakdnadno) - 8 urna delavnica izdelave mozaičnega nakita - Cena: 49,00 EUR4 urna delavnica izdelave nakita iz gline ki se suši na zraku - Cena: 29,00 EUR (novi termini bodo znani v kratkem)7 urna delavnica Izdelava unikatnega nakita iz Cernit mase (prstani; obeski; ogrlice; uhani; zapestnice) v tehniki mille fiori - Cena 49,00 EUR (novi termini bodo znani v kratkem)8 urna delavnica mozaičnega nakita - ( cena in točen datum delavnice bosta znana v kratkem)

Stanujete v mestu, ki je preoddaljen od kraja izvedbe delavnic? Označite, v katerem mestu bi se še želeli udeležiti delavnic ter katere delavnice
Slovenska BistricaMariborMurska SobotaPrimorska4 urna delavnica - Izdelava nakita i žice4 urna delavnica - Izdelava nakita iz gline, ki se suši na zraku7 urna delavnica - Izdelava nakita iz polimerne gline v tehniki mille fiori (tisoč rožic)8 urna delavnica mozaičnega nakita - (Cena in točen datum delavnice bosta znana v kratkem)

Želite prejemati obvestila o novih terminih delavnic?

Zadeva

Sporočilo

Prijava

 

Deli s prijatelji/Share

Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.