Kako nastaja cvetlični nakit

Cvetlični nakit - zgodba o nastanku čudovite cveltične kolekcije ročno izdelanega nakita

Resnična zgodba o nakitu, ki je prežet s sončnimi žarki, vonjem cvetlic in z ljubeznijo do narave.

Tokrat bom z vami podelila resnično zgodbo o tem, kako je nastala ideja za nastanek ročno izdelanega Cvetličnega nakita in kako nastajajo izdelki iz te kolekcije.

Narava. Obožujem jo. Narava zdravi, pomirja, razveseljuje in polni z energijo. Prav tako rože, ki lepšajo obličje naše Zemlje. Zaljubljena sem v cvetice. Vseh barv in oblik, vseh vrst, vonjev in dimenzij. Ko sem bila še majhna, sem prosti čas preživljala v sprehodih po travnikih in obronkih gozda, kjer sem nabirala cvetice in jih nato doma dala v vazico – ena je skoraj vedno krasila mizo na terasi, druga je bila v stanovanju. To navado sem ohranila vse do današnjih dni, saj se na noben sprehod ne podam, ne da bi iz njega domov prinesla vsaj nekaj travniških ali gozdnih cvetov. Menim, da tudi stanovanje brez cvetja, rož, ni pravo stanovanje. Ker cvetje prinaša v stanovanje energijo diha narave. In tako sem sčasoma, ko sem odrasla in pričela z delom oblikovanja unikatnega nakita pomislila, da bi lahko energijo cvetic ovekovečila v izdelkih, ki bi krasili tudi ženska telesa.

Cvetlični nakit - unikatni, ročno izdelan prstan z zlazico in lističem cveta pelargonije

Cvetlični nakit – unikatni, ročno izdelan prstan z zlatico in lističem cveta pelargonije

Tako sem pričela razmišljati o materialu, ki bi bil primeren za to in ugotovila, da je smola, v katero bi vdelala rožice, več kot primeren material. Vsak sprehod, na katerega sem se podala, je bil zaznamovan z iskanjem čudovitih živopisanih rož, ki sem jih spotoma nabirala in shranjevala v torbici. Tako se je v mojem “herbariju” sčasoma znašlo več sto ali celo dvesto cvetov, ki sem jih kasneje uporabila pri izdelavi Cvetličnega nakita – tako sem ga namreč poimenovala.
Vsak izdelek, ki ga naredim iz smole, v katero vstavim skrbno izbrane cvetlice, je produkt naključja in tudi premišljenega zaporedja oz. sestava cvetlic. Pri izdelavi vse, dokler izdelek ni v polnosti končan, nikoli ne veš, kakšen bo končen izdelek, saj te cvetlice mnogokrat presenetijo, ker med samim postopkom izdelave živijo svoje življenje; se premikajo po masi oz. smoli, spreminjajo barve, tudi obliko in na koncu te lahko zelo presenetijo. Za vsak izdelek, da ga dokončno izdelam, potrebujem cca 3 dni, odvisno od velikosti debeline in zahtevnosti izdelave.

Cvetlični nakit - neobdelan, neobrušen

Cvetlični nakit – neobdelan, neobrušen

Predno maso (smolo), vlijem v ročno izdelan kalup (tudi kalupe za izdelke sem izdelala sama, zanje pa porabila cca 4-5 dni) in vanjo vstavim raznolike cvetlice, moram pred tem skrbno načrtovati potek oz. časovni okvir izdelave. Namreč cvetlice, ker so lahke, se dvigujejo k površju in zato moram biti prvih nekaj ur strjevanja smole v bližini izdelka, da cvetice nameščam po površini kalupa in jim dodelim njihovo mesto.

cPostopki izdelave cveltičnega nakita - rožice je potrebno vdelati v smolo

cPostopki izdelave cveltičnega nakita – rožice je potrebno vdelati v smolo

Nato pa se prične strjevanje, ki traja v prvem delu cca 16-18 ur – nato izdelke vzamem iz kalupa in groba prva obdelava se prične. Brušenje, piljenje in rezanje smole je nuja, saj je izdelek, ko ga vzamem iz kalupa, poln nepravilnosti grč, odvečnega materiala, ki ga moram odstraniti. Po nekaj urah je izdelek pripravljen, da nadaljuje pot strjevanja.

Cveltični nakit - osnove za nastanek prstanov iz smole in vstvljenih cvetic

Cvetlični nakit – osnove za nastanek prstanov iz smole in vstavljenih cvetic

Cvetlične zapestnice moram, če želim dobiti različne širine, vpeti na poseben modelček, da se zapestnica razširi, pridobi pravilno okroglo obliko, ogrlicam pa vstavim vstavek, na katerem bo visela verižica za ogrlico. Za drugi del strjevanja izdelek potrebuje še nadaljnih 12-18 ur, včasih dlje.

Postopki izdelave cvetličnega nakita - rožice je potrebno pravilno namestiti, da bo končni izdelek lepo izgledal.

Postopki izdelave cvetličnega nakita – rožice je potrebno pravilno namestiti, da bo končni izdelek lepo izgledal.

Ko so izdelki končno popolnoma strjeni, pa sledi še tisti, jaz mu pravim “mučeniški” del končne obdelave – brušenje. Brušenje je postopek, s pomočjo katerega izdelek dobi prozorno, gladko površino, skozi katero lahko vidimo cvetice v 3D pogledu. Brusim zgolj z rokami, brez pripomočkov strojev, torej uporabljam le dlani, moč prstov ter blazinice prstov, s katerimi držim izdelke ter brusni papir, saj sicer izdelka nikakor ne bi mogla obdelati. Rokavice pri tem delu odpadejo, saj izdelka ne moreš začutiti pod plastiko, izjema so le ultra tanke lateks rokavice, ki se čvrsto prilegajo koži. Za brušenje porabim zares ogromno energije in časa, saj s strojčki in nastavki izdelka nikakor ne moreš dodobra obdelati.

Cvetlični nakit v nastajanju - osnove za nastanek ogrlic in prstanov

Cvetlični nakit v nastajanju – osnove za nastanek ogrlic in prstanov

Brušenje občasno terja tudi svoj davek, saj so bolečine v mišicah rok ter vratnem in ramenskem delu neizogibne – tu uspešno pomagata le masaža in plavanje 🙂 Kljub temu se izdelavi teh cvetličnih izdelkov ne odpovem, ker vem, da je rezultat tega tudi čudovit, enkraten in neponovljiv izdelek, ki bo krasil roke, prste ali vrat ženske, ki ji je Cvetlični nakit namenjen.

Postopki izdelave cvetličnega nakita - rožice so že v kalupu, nanje moram paziti kar nekaj ur in sproti popravljati njihovo razporeditev, predno se prične tisto pravo strjevanje.

Postopki izdelave cvetličnega nakita – rožice so že v kalupu, nanje moram paziti kar nekaj ur in sproti popravljati njihovo razporeditev, predno se prične tisto pravo strjevanje. Kalupe se si naredila sama, saj so tisti, ki se jih dobi v prodajalnah z ustvarjalnim materialom, povsem neizvirnih oblik.

Cvetlična zapestnica na spodnnji sličici se je tako brusila in dodelovala kar nekaj ur (z upoštevanjem še 3 dni začetne izdelave), a rezultat je čudovit (žal je že oddana). Tako se ves trud, od nabiranja in priprave cvetic za vdelavo, pa vse do vlivanja smole, vstavljana cvetlic, strjevanja, obdelave ter brušenja izdelka odraža tudi v ceni izdelka, ki je precej višja od cen neunikatnega nakita. Vsak izdelek je namreč neponovljiv in enkraten, saj je ročno izdelan in pridelan s trudom.

Cvetlični nankit - zapestnica, ogrlica in prstan

Cvetlični nakit – zapestnica, ogrlica in prstan

Ob vsakem izdelku ko ga dokončam, občutim neverjetno ljubezen in veselje do ustvarjanja nečesa lepega, svežega, unikatnega, novega in neponovljivega. Vem, da je za vsak izdelek, kot tudi sicer v življenju, potreben trud, ki pa je poplačan, ko izvem, da je izdelek npr. prišel v roke kot darilo ženski, ki se je zapestnice, prstana ali ogrlice razveselila in ji odslej lepša življenje.

Tako je moj trud poplačan, to pa mi hkrati daje tudi neverjetno motivacijo in zanos za nadaljnje ustvarjanje. Več Cvetličnih izdelkov, ki so izdelani po zgoraj opisanem postopku, najdete v moji e-trgovini Unikatnica.com: https://www.unikatnica.com/lang-si/cvetlicni-nakit.

Deli s prijatelji/Share

Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.