Politika uporabe piškotkov in varstvo osebnih podatkov

Politika uporabe piškotkov in varstvo osebnih podatkov

Nina Kolar (v nadaljevanju Upravljalec, stanujoča na naslovu Kresna ulica 1, 8210 Trebnje, vpisana  v seznam zavezancev za opravljanje osebnega dopolnilnega dela, pod zaporedno številko 13033) zagotavljam, da zasledujem načela transparentnosti ter skrbnega ravnanja z osebnimi podatki v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (angl. General Data Protection Regulation – GDPR) ter Zakonom o varstvu osebnih podatkov, zato pa potrebujem vašo potrditev, da lahko osebne podatke, ki jih pridobim z vašo prijavo na storitve, ki vam jih nudim na tej spletni strani (prijava na e-novice in e-katalog), hranim, uporabljam ter obdelujem za točno določene namene. Vse osebne podatke, ki jih zberem na ta način, uporabljam izključno za storitve, ki jih ponujam ter zagotavljam, da bom storila vse, kar je potrebno, da se ti podatk zaščitijo pred morebitnimi kršitvami ali zlorabami.

Osebni podatki, ki jih zbiram preko spletne strani www.nina-kolar.com

 • ime in priimek;
 • poštna številka ter kraj vašega bivališča
 • naslov elektronske pošte;
 • druge podatke, ki jih uporabnik prostovoljno vnese v obrazce za prijavo na e-novičke ali na e-katalog

Jaz, kot Upravljalec te spletne strani, ne odgovarjam za pravilnost, ažurnost ter popolnost podatkov, ki jih vnesete uporabniki.

V kakšne namene zbiram osebne podate?

Kot Upravljavec zbranih podatkov le-te zbiram izključno z namenom pošiljanja promocijske e-pošte (e-novic) z vključenimi novostmi iz spletne trgovine www.unikatnica.com ter e-kataloga z novostmi izdelkov, ki jih predstavljam v okviru te spletne strani ter za obveščanje o ustvarjalnih delavnicah (glede na vaš kraj bivanja), ki jih občasno izvajam po Sloveniji – od tod v prijavno odjavnem obrazcu na e-novičke najdete tudi obvezno polje za vnos teh podatkov. Zagotavljam, da tako zbrane podatke nikoli ne bom uporabila za namen, da bi kakorkoli škodovala uporabniku te spletne strani ali kakšni drugi vpleteni osebi. Kot Upravljalec vbom podatke uporabnikov te spletne strani uporabljala izključno v procesu pošiljanja promocijske e-pošte, e-kataloga in promocijske e-pošte za spletno trgovino www.unikatnica.com. V kolikor to želite, se lahko kot uporabniki odjavite od vseh promocijskih sporočil v prijavno odjavnem obrazcu v desnem meniju. Kot Upravljavec lahko podatke uporabim tudi za namene statističnih analiz. Tudi v tem primeru pa zaupnost osebnih in drugih podatkov uporabnikov ne bo kršena v nobeni obliki.

Brez izrecnega dovoljenja uporanbika jaz, kot Upravljalec te spletne strani, ne bom pod nobenim pogojem posredovala osebnih oziroma drugih podatkov uporabnika tretji osebi, niti ne bom omogočila tretji osebi vpogled v osebne oziroma katere koli druge podatke uporabnika, le v primeru, v kolikor bi to zahtevala od mene državne oblasti, in še to le v primeru, če bi bila takšna obveznost določena z zakonom.

V kolikor želite, se lahko kot uporabnik te spletne strani kadarkoli odjavite od prejemanja e-novic oz. svojo registracijo na prejemanje enovic lahko prekličete s pisno izjavo, ki jo sporočite na info@nina-kolar.com. Lahko pa svojo odjavo od prejemanja e-novic tudi sami potrdite v prijavno odjavnem obrazcu v desnem meniju.

V primeru kakršnih koli vprašanj, težav, pripomb ali česar koli drugega v povezavi s to politiko zasebnosti vabljeni, da mi pišete na e-naslov: info@nina-kolar.com.

Trebnje, 22. 5. 2018

 • Pojasnila, podrobnosti in ostale informacije v povezavi s piškotki
 • Podlaga za obvestilo, ki se nahaja na prejšnji strani (in spodaj), je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (iz Uradnega lista št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1). Ta zakon je začel veljati v začetku l. 2013 in je prinesel nova pravila v povezavi z uporabo piškotkov ter podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, ki so shranjene na mobilni napravi uporabnika ali na računalniku.
  • Kaj so piškotki?

Tudi spletna stran Nina-Kolar.com, kot milijone spletnih strani po vsem svetu, uporablja piškotke. To so majhne tekstovne datoteke, ki se shranijo na vašem računalniku.  Z nadaljno uporabo teh strani se strinjate z uporabo piškotkov.

 • Zakaj uporabljam piškotke?

Piškotke uporabljam predvsem zato, da vam lahko zagotovim čim boljšo uporabniško izkušnjo na tej spletni strani Nina-kolar.com.

S piškotki namreč želim vam, obiskovalcem te strani, vedno zagotoviti aktualne in za vas pomembne informacije. Na podlagi poznavanja, kakšne vsebine vas zanimajo in kaj na tej strani iščete, vam lahko ponudim prave vsebine. Podatkov, ki jih na tak način sprejmem, nikoli ne posredujem tretjim osebam in tudi ne spremljam vas, obiskovalcev, kot posameznikov, temveč povsem anonimno.

 • Vrste piškotkov, ki jih spremljam na tej spletni strani:

Nujno potrebne piškotke

Posamezni piškotki na tej spletni strani so nujno potrebni za delovanje in jih ni mogoče izklopiti. To so piškotki, ki omogočajo nemoteno delovanje spletnega mesta (varnost ipd.).

Oglasne ali ciljane piškotke oz. piškotki družabnih omrežij (Facebook, Twitter, ipd..+..)

Piškotke te vrste ponavadi najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družbena omrežja (tretje strani, npr. Facebook in Twitter…) z namenom, da vam prikažejo čim bolj ciljane oglase ter omejujejo ponavljanje oglasov ali pa merijo učinkovitost svojih oglaševalskih akcij. Z oglasnimi ali ciljanimi piškotki lahko sledijo vašim dejanjem na spletnem mestu. Ti piškoti tudi skrbijo za pravilno nalaganje različnih vtičnikov družabnih omrežij (Facebook, Twitter, ipd.). V kategorijo piškotkov druabnih omrežij spadajo še video ter avdio vsebine, naložene iz spletnih strani Youtube, ipd. Piškotki družabnih omrežij, kot so Facebook, Twitter, ipd. beležijo največ informacij o uporabnikih.

Funkcionalne piškotke

Ti piškotki si zapomnijo nastavitve na izbrani spletni strani, z namenom, da vam ji ne bi bilo potrebno vedno znova in znova izbirati. Z njimi tako sledim vašim dejanjem na tem spletnem mestu (primer uporabe takih piškotkov so npr. izbira jezika, lokacija, valuta, ipd.). S temi piškoti se lahko sledi vašim dejanjem na spletni strani. POMEMBNO! Teh piškotkov na tej spletni strani ni.

Zakaj pa spletne strani sploh uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, namreč so zelo praktično sredstvo za vzdrževanje primerne ter sveže vsebine za vas kot posameznega spletnega uporabnika in je tudi v skladu z vašimi preferencami. Najpogostejši razlogi za uporabo piškotkov so naslednji:

 • piškotki shranjujejo podatke o stanju posameznih spletnih strani (shranjujejo podrobnosti in specifikacije prilagoditve izbrane spletne strani)
 • piškotki igrajo vlogo pri pomoči izvajanja različnih spletnih storitev (pri npr.  spletni trgovini)
 • piškotki pomagajo tudi pri zbiranju najrazličnejših statistik, ki merijo navade spletnega uporabnika; z njimi namreč lahko spremljamo pogostost obiskovanja določene spletne strani.
 • piškotki nam omogočijo, da ocenimo učinkovitost zasnove spletnih strani, in pa tudi ustreznost števila ter vrste oglasov, ki jih ponujamo uporabnikom na svojih spletnih straneh

Tudi z obiskom spletne strani Nina-kolar.com, ki je le ena izmed nekaj milijard spletnih strani po celem svetu, ki uporabljajo enak sistem nalaganja piškotkov, lahko na svoj računalnik ali kakšno drugo napravo dobite tudi piškotke iz Google, Twitter, Youtube, Facebook ter drugih družbenih omrežij. Oz. slednje bo vaš piškotek, ko jih bo obiskal, tudi prebral. Te strani pa lahko uporabljajo vaše podatke za različne namene – tako za analitiko spletnih strani, izboljšavo svojih produktov, kot tudi za oglaševanje…

Ker pa po slovenski zakonodaji tudi to že pomeni večji poseg v zasebnost vas, kot uporabnika, zato za njihovo uporabo potrebujemo tudi vaše izrecno privoljenje.

Pogoje delovanja spletne strani Nina-kolar.com sem skrbno preverila in vem, da z aktivnostmi na njej ne kršim vaše zasebnosti.

V kolikor ne boste privolili v uporabo prej omenjenih piškotkov, potem vsebin na spletni strani Nina-kolar.com ne boste mogli podeliti z vašimi prijatelji. To pomeni, da bom odstranila različne gumbe socialnih omrežij, kot so npr. gumbi “Deli vsebino”, “G+”, “Všeč mi je, “priporoči”, ipd.). Obstaja pa tudi zelo velika verjetnost, da boste imeli zaradi tega težave, če boste želeli poiskati stran med zadetki v iskalnikih.

 • Ali veste, da je shranjevanje piškotkov pod popolnim nadzorom vašega izbranega brskalnika, ki ga uporabljate prav v tem trenutku? To pomeni, da lahko sami nadzirate, kakšne vrste piškotkov si želite naložiti.

Shranjevanje piškotkov lahko na vaši napravi (računalniku ali mobilni napravi), z izbranimi možnostmi v vašem brskalniku (npr. IE, Mozilla, Opera, ipd.), po želji tudi kadarkoli omejite ali pa onemogočite, tudi izbrišete jih lahko. KAKO pa to lahko naredite? Sledite spodnjim navodilom.

 • Začasen izklop spletnih piškotov

Najbolj enostaven, pa tudi hiter način za preprečevanje shranjevanja spletnih piškotov na vaš računalnik ali mobilno napravo je ta, da uporabite posebno “zasebno okno”. Zasebno brskanje vam bo namreč omogočilo, da boste lahko še naprej brskali po spletu, ne da bi vaš izbrani brskalnik pri tem sploh shraneval kakršne koli aktivnosti oz. informacije o tem, katere so bile tiste strani, ki ste jih obiskali, pa tudi, kaj ste na njih počeli.

 • Microsoft Internet Explorer 10

Ta spletni brskalnik vam zagotavlja brskanje na internetu, brez da bi puščali tako sledi preko funkcionalnosti, ki se imenuje »InPrivate«. To funkcionalnost prikličete na tak način, da v tem brskalniku najprej pritisnite tipko »Alt«. Na tak način se vam bo prikazala menijska vrstica ter nato v meniju »Orodja« sprožite ukaz »Brskanje InPrivate«. Ta način »InPrivate« pa lahko vklopite tudi s pritiskom na »Ctrl + Shift + P« kombinacijo tipk.

 • Google Chrome 27

Tudi Google Chrome omogoča brskanje na internetu, brez da bi za sabo puščali sledi, za ta namen lahko uporabite posebno funkcionalnost imenovano »Novo okno brez beleženja zgodovine«. To novo okno lahko vključite tudi kar s pritiskom na »Ctrl + Shift + N« kombinacijo tipk.

 • Mozilla Firefox 21

Pri tem spletnem brskalniku vam bo v pomoč posebna funkcionalnost, imanovana »Vključi zasebno brskanje«. To prikličete na način, da najprej pritisnite tipko »Alt«. Na tak način se vam bo prikazala menijska vrstica, nato pa boste v meniju »Orodja« sprožili ukaz, imenovan »Vključi zasebno brskanje«. Tak način brskanja lahko namreč vklopite tudi s pritiskom »Ctrl + Shift + P« kombinacijo tipk.

 • Apple Safari 6

Ta brskalnik ima, kot tudi ostali spletni brskalniki, možnost surfanja po svetovnem, ne da bi za sabo puščali sledi. Kako vklopite to funkcionalnost? Preprosto kliknite na »Nastavitve« ter izberite »Private browsing«. Nato pa s pritiskom »OK« gumbek izberite oznako »Private«, ki se vam bo prikazala desno v naslovni vrstici.

 • Opera 12.15

In še brskalniku Opera 12.15 – tudi tu lahko vključite možnost surfanja po spletu, ne da bi za sabo pustili sledi. Kako? Tako, da kliknete na logotip spletnega brskalnika, ki se nahaja v zgornjem levem kotu. Nato tu poiščete možnost »Tab and Windows« ter izberete »New private Window«. Tak način brskanja pa lahko vklopite tudi s pritiskom na »Ctrl + Shift + N« kombinacijo tipk. Na tak način se vam bo odprlo okno, kjer boste lahko deskali po svetovnem spletu, brez bojazni, da bi za sabo puščali sledi.

 • Trajni izklop spletnih piškotov

Ali ste vedeli, da vsi brskalniki, ki sem jih omenila zgoraj, omogočajo tudi trajen izklop spletnih piškotkov? Predno se lotite postopka trajnega izklapljanja le-teh, pa morate nujno vedeti, da boste na tak način izgubili ne le možnost ohranitve vaših osebnih nastavitev ter vse podatke o vaših opravljenih spletnih nakupih, pač pa tudi vse podatke o vašem statusu prijave ter še veliko več. Tudi strani e-trgovine Unikatnica.com ne bodo na tak način delovale pravilno, zaradi tega boste tako prikrajšani za najrazličnejše dodatne možnosti. Prav zaradi tega se vam bodo spletne strani nalagale veliko počasneje, kar bo oteževalo ogled izdelkov ter naročanje le-teh, saj se vam bodo morali vsi deli tekstovne ter grafične vsebine, pa tudi videi, naložiti vse od začetka.

 • Internet Explorer 10

V tem brskalniku trajni izklop piškotkov naredite tako: V brskalniku kliknite na gumb »Orodja« ter nato izberite zavihek »Zasebnost«. Kliknite na Napredno« gumb ter nato obkljukajte možnost za onemogočitev samodejnega upravljanja s piškoti in nato obe vrednosti nastavite na možnost »Blokiraj«. Vašo izbiro nato potrdite še s klikom na »V redu« gumb.

Tiste piškotke, ki so se vam do tega časa že shranili, pa lahko trajno izbrišete preprosto s klikom na »Orodja« ter gumb »Brisanje« ter»Izbriši«. 

Google Chrome 27

Tu omogočanje piškotkov opravite s klikom na posebno ikonico menija Chrome, izbiposebno ikonico mero »Nastavitve«, nato kliknete na »Pokaži dodatne nastavitve« možnost, ki se nahaja na dnu strani ter na »Nastavitve vsebine« izbiro, ki se nahaja v razdelku »Zasebnost«. Nato tu izberete možnost »Blokiraj piškotke in podatke drugih spletnih mest«, nazadnje kliknete še na »Končano« gumb.

Če želite pobrisati že shranjene piškotke, to naredite s klikom na ikonico menija Chrome, nato izberete »Nastavitve« ter kliknemo na »Pokaži dodatne nastavitve« možnost. V razdelku »Zasebnost« nato izberete možnost »Izbriši zgodovino brskanja«.

Mozilla Firefox 21

Pri tem brskalniku boste piškotke najlažje izključili tako, da kliknete na »Firefox« napis, ki se nahaja desno zgoraj in izberete »Možnosti«, nato kliknete na »Zasebnost« zavihek in v delu »Zgodovina« v oknu »Firefox naj:« izberete »Uporablja posebne nastavitve za zgodovino« Možnost – tu potem odkljukate možnost »Dovoli stranem, da ustvarijo piškote«. Če želite, lahko nato vključite tudi »Vedno uporabljaj zasebno brskanje« možnost.

Če so se vam piškotki do sedaj že shranili na tem brskalniku, pa jih preprosto pobrišete s klikom na»Firefox« napis, ki se nahaja desno zgoraj, kjer potem izberete »Možnosti« ter kliknete na »Zasebnost« zavihek. V delu »Zgodovina« v oknu »Firefox naj:« nato izberete naslednje možnosti: »Uporablja posebne nastavitve za zgodovino«, »Prikaži piškote« ter »Odstrani vse piškote«.

Apple Safari 6

Omogočanje piškotkov vv tem brskalniku je zelo preprosto, ker je dovolj, da le kliknete na »Safari« napis in izberemo »Preferences«. Nato poiščete »Privacy« in v predelu »Block cookies« to možnost vključite in izbiro potrdite s klikom na »OK« gumb.

Že shranjene piškotke pa boste izbrisali tako, da kliknete na napis »Safari«, nato  izberete »Preferences« ter poiščemo »Privacy«. Izberete vse spletne strani, nato pa kliknete na »Remove All« gumb.

Opera 12.15

Pri tem brskalniku lahko spletne piškote izklopite tako, da kliknete na logotip tega brskalnika, ki se nahaja v zgornjem levem kotu, nato poiščemo »Settings« ter izberete »Preferences«. V zavihku »Advanced« nato poiščete zavihek »Cookies« ter označite možnost »Never accept cookies«. To izbiro nazadnje še potrdite s klikom na »OK« gumb.

Če so se vam piškotki do sedaj že shranili na brskalnik, pa jih lahko pobrišete tako, da kliknete na logotip brskalnika, ki es nahaja v zgornjem levem kotu ter poiščete »Settings«, kjer nato izberetemo možnost »Preferences«. V »Advanced« zavihku nato poiščete zavihek »Cookies« ter »Delete all cookies.

Piškotki, ki se zbirajo na Nina-Kolar.com:

Ime  – Domena – Stran – Namen

Facebook – facebook.com – za sledenje obiskovalcev. Zasleduje značilnosti obiskovalcev, ki delijo informacije preko Facebooka. Ne naloži piškotka sam po sebi, a če je le-ta prisoten, ga bo prebral.

Google Analytics (utma, utmb, utmc, utmz) – www.nina-kolar.com – Uporablja se zato, da mi pomaga izboljšati vsebine na teh straneh, saj mi GA daje osnovne podatke o sledenju, kot so npr. št. obiskov, iz katerega iskalnika ste prišli na e-trgovino, tudi ključne besede, s pomočjo katerih ste našli e-trgovino Unikatnica, ko ste jih vpisali v iskalnik, ipd. Ti piškotki zbirajo informacije na anonimen način in vas ne morem prepoznati zaradi njih.

Bi si želeli piškotke iz Google Analytics-a izklopiti?

Potem jih onemogočite tako, da sledite navodila z namestitvijo prav posebnega dodatka, imenovanega Opt-out Browser Add-on. Če vas zanima, kako si ga namestite, si preberite navodila, ki jih najdete na spodnjem naslovu (kopirajte ga in prilepite v okno vašega brskalnika, da bo povezava delovala)

 • Google Analytics – https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

AddThis – ct1.addthis.com – Daje vam osebno izkušnjo skupne rabe, ker vam omogoča preprosto deljenje vsebine na vaših straneh vam priljubljenih družabnih omrežij, kot so Facebook, Twitter, ipd.

AddThis – m.addthis.com – Daje vam osebno izkušnjo skupne rabe, ker vam omogoča preprosto deljenje vsebine na vaših straneh vam priljubljenih družabnih omrežij, kot so Facebook, Twitter, ipd.

AddThis – www.nina-kolar.com – Daje vam osebno izkušnjo skupne rabe, ker vam omogoča preprosto deljenje vsebine na vaših straneh vam priljubljenih družabnih omrežij, kot so Facebook, Twitter, ipd.

bt m.addthis.com – Ta piškotek ni prepoznan in verjetno igra le povsem običajno funkcijo za to stran.

Vprašanja

Imate še kakšno vprašanje v povezavi s piškotki ter politiko uporabe piškotkov na Nina-kolar.com? Pišite nam na info@nina-kolar.com.