Kakšen je pomen posameznih rož?

Cvetlični nakit - pomen rož

Spominčice, orhideje, zlatice, vrtnice…to je le nekaj rož, s katerimi lahko drugim sporočimo svojo naklonjenost ali zgolj misel, za katero želimo, da se jim vsede v srce. Ko sem pričela z izdelavo cvetličnega nakita, v katerega vdelujem pravo gozdno, vrtno, travniško in drugo cvetje, se na začetku nisem toliko spraševala o pomenu posamezne cvetice, pač pa sem se bolj osredotočila na sliko oz. mini cvetlično zgodbo, ki sem jo ustvarila iz različnih postavitev cvetja.

Pomembna mi je bila oblika, tekstura cvetja, tudi barve in odnos ene cvetice glede na drugo, ko sem te vdelala v smolo. Sčasoma pa so me stranke pričele spraševati tudi o pomenu posameznega cvetja. Tako sem se priučila mnogo zanimivih dejstev in še bolj podrobno spoznala posamezen cvet oz. rastlino.

Tudi vas zanima, kaj sporočate s posameznim cvetjem, ki ga, bodisi svežega ali pa vdelanega v cvetlični nakit (ogrlico, prstan, zapestnico, broške ali uhane), podarite drugi osebi? Spodaj sem za danes izbrala štiri rože, vabljeni, da si preberete njihov pomen 🙂 Če pa želite, da v prihodnjem prispevku opišem pomen vam najljubše izbrane cvetice, mi pišite na info@nina-kolar.com in v naslednjem prispevku bo opisana vaša najljubša rožica 🙂 Po ogledu spodnje predstavitve si preberite še 2. del prispevka o pomenu rož.

Če imate željo, da vam v kos cvetličnega nakita vdelam vam najljubšo cvetico/e, mi prav tako zaupajte svoje želje na info@nina-kolar.com in potrudila se bom izpolniti vašo željo.

SPOMINČICE

Pomen rož - spominčice

Spominčice, vdelane v cveltični prstan in zapestnico.

Spominčice…že samo ime nakazuje na to, da je osnovni pomen teh ljubkih, drobnih cvetic spominjanje. Spomin na preteklost, spomin na trenutke, na ljudi, na dogodke in vse, kar se nam je vtisnilo v spomin. Jaz ji pravim kar “retro” rožica, ker nas že njeno ime vrača nazaj v preteklost, hkrati pa je tako brezčasna, neminljivo posebna in lepa. Če boste podarili to rožico ženski ali moškemu, boste z njo sporočili, naj vas oseba ne pozabi, naj se spomni lepih trenutkov, ki jih je preživela z vami (ali pa jih še bo, če si vas bo zapomnila 😉 )

ORHIDEJA

Pomen rož - orhideja

Cvetni lističi orhideje, ki sem jih vdelala v cvetlično ogrlico.

Orhideja je že po obliki tako zanimiva, posebna in drugačna od ostalih rož, da ne moremo mimo nje, ne da bi se ustavili in ji pogledali v “obraz” njenega cveta. Divje orhideje najdemo celo v hribovitem svetu Evrope, medtem ko so njihove tropske različice toliko bolj barvite, večjih in bolj raznolikih cvetov. Orhideja je roža premožnih ljudi, zato z njo osebi, ki ji jo podarimo (vdelano v cvetlični nakit ali posajeno v cvetličnem lončku), sporočamo, da ji želimo obilje in napredek na področju financ.

ZLATICE

Pomen rož - zlatica

Zlatice, vdelane v cvetlične drobne uhane, zapesntico, prstan in ogrlico.

Zlatice že s svojo živorumeno barvo sporočajo, da gre za travniško rožo, ki je zelo pozitivna, sončna. Ob njej se človeku razveseli oko. Rumena barva je tudi barva, ki jo živali v naravi najprej opazijo, zato je toliko travniškega cvetja obarvano v rumeno barvo. Z ripečimi zlaticami, kot jim pravimo, sporočamo osebi, ki ji jih podarimo, da nam je všeč, da si jo želimo, da je ta oseba zapeljiva. Že v starih časih so si zaljubljenci med seboj sporočali misli naklonjenosti prav z zlaticami, nabranimi na travniku.

VRTNICA

Pomen rož - vrtnica

Cvetlični uhani, v katere sem vdelala prave cvetove mini rdečih vrtnic.

Vrtnica je ena najbolj opevanih rož. Že stari Grki so vedeli, da je lepoto, omamen vonj, sladek nektar in bohteče se razpirajoč cvet vrtnici s pomočjo ostalih bogov podarila boginja rož, Kloris. Vrtnica simbolizira ne le lepoto, pač pa tudi preprostost, nežnost, čistost. Je simbol ljubezni in spoštovanja. Odvisno od tega, kakšne barve cvet ima vrtnica, lahko z njeno pomočjo osebi, ki ji jo podarimo, sporočimo različne misli. Bela vrtnica izraža čistost in nedolžnost, skromnost, rumena barva cveta vrtnice sporoča veselje, oranžna hrepenenje, rdeča pa močno strast, tudi spoštovanje.

Naslednjič vam v novem prispevku predstavim nov šopek izbranih cvetic.  Lep pozdrav do takrat!

P.S.: Za naročilo cvetličnega kosa nakita z vam (ali vaši dragi osebi) najljubšimi rožicami mi pišite na info@nina-kolar.com ali pa obiščite mojo e-trgovino Unikatnica.com, kjer najdete pester izbor cvetličnih prstanov, ogrlic, brošk, uhanov in špangic.

Deli s prijatelji/Share

Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.