Ideje za ustvarjanje: Barvanje velikonočnih jajc, Velika noč 2019, barvanje jajc z naravnimi barvili

www.nina-kolar.com

Velika noč in barvanje pirhov

Ob prazniku Velike noči se boste morda, poleg peke slastne in dišeče orehove potice, namenili barvati tudi pirhe. V trgovinah danes ne boste imeli težav z izbiro barv za barvanje velikonočnih jajčk. Čedalje več gospodinj in tistih, ki se radi podstopijo tega opravka, pa prisegajo, zaradi zavedanja pomembnosti zdravega načina prehranjevanja, na uporabo naravnih, tradicionalnih barvil.

Ste vedeli, da lahko večino izmed barv za barvanje velikonočnih jajčk pripravimo kar doma?

Spodaj vam podajam nekaj predlogov, kako lahko tudi vi sami izdelate povsem naravna, okolju in zdravju prijazna barvila, ki – preverjeno –  zares lepo obarvajo jajca.

Vzorčki na pirhih

Ustvarjalni nasveti

V levem meniju se naročite na brezplačne e-novice z ustvarjalnimi nasveti in nagradnimi igrami.

Pred barvanjem si, če želite na pirhih tudi vzorčke, naberite cvetje trobentic, deteljico ali kakšno drugo pomladansko travniško ali gozdno cvetico. Te cvetice nato skupaj z jajcem položite v najlon nogavico ali bombažno tanko krpico in jih na vrhu zavežite s sukancem ali vrvico.

Pomembno! Brez uporabe kisa in slanine ne bo šlo.

Ali ste vedeli, da je priporočljivo pred barvanjem jajca pol ure namakati v kisu? Ta recept poznajo vse babice in starejše gospodinje. Povedale vam bodo tudi, da namakanje v kisu malce zmehča jajčno lupino, barva pa se bo tako zagotovo lepo oprijela površine lupine. V nasprotnem primeru z barvanjem ne boste zadovoljni. Po končanju barvanja pirhov pa jajce premažite s koščkom slanine, da se bo jajček svetil in lepše izgledal.

Barvanje velikonočnih jajc - pirhov. Tudi doma lahko pripravimo lepa in predvsem zdrava, naravna barvila za barvanje velikonočnih jajc.

Najlepša barvila za barvanje pirhov dobimo iz rdeče pese, borovnic, temnega vina, špinače in čebule.

Pa poglejmo, katere so tiste rastline oz. zelenjava ter zelišča, ki bodo vaša jajčka »začarala« v velikonočna jajca  

Rdeča barva – če pomislite na to, katera reč ali hrana, ki jo imate v hladilniku ali pa v kleti, je rdeče barve, boste takoj ugotovili, da je to rdeča pesa. Jajca predhodno skuhamo in potem še vroča potopimo v barvilo, v katerem ga pustimo stati do 30 minut. Barvilo pripravimo iz litra vode in treh lončkov rdeče pese, zmes pa kuhamo 30 minut.

Tudi borovnice ali borovničev čaj bodo vaša jajca obarvala v temno rdečo barvo, jajčka pa v borovničevem čaju kuhamo 15 minut.

Morda še najbolj »tradicionalno« rdeče barvilo boste dobili iz kuhanja čebule, ki vam bo dala rdečo, rumeno ali oker barvo, odvisno od tega, kakšno vrste čebule boste izbrali.

Rumena barva – Pomislite na to, kaj rumenega raste zunaj vaše hiše, na terasi, na vrtu ali na travniku? Cvetovi regrada, bezka ter listi hrena, tudi cvetovi kamilice in rumena čebula so tisti, iz katerih boste pridobili lepo rumeno barvo. Uporabite pa lahko tudi rdeč koren (3 žličke) ter tri žličke kurkume v prahu, ki ju zmešate v vodi, kuhate do ene ure, pustite, da se zmes ohladi, vanjo položite še vroča, pravkar skuhana jajca, kjer jih pustite, da se namakajo do 30 minut. 

Barvanje pirhov - Velika noč in barvanje velikonočnih jajc

Pri barvanju pirhov uporabimo tudi kis in košček slanine.

Zelena barva – najlažje in najhitreje do nje pridemo s kuhanjem kakšnega izmed zelišč ali zelenih čajev, še lažje in veliko bolj zanesljivo pa boste zeleno barvo dobili iz špinače. Lahko uporabite kar tisto, ki jo imate v skrinji, pred tem jo odtopite, narežite na koščke, prelijte z vodo in kuhajte 30 minut. Pustite, da se zmes ohladi, nato tekočino precedite in v ohlajeni tekočini namakajte jajčka 30 minut.

Modra barva – tudi mene je presenetilo, ko sem izvedela, da jajca v modro najlažje obarvam kar z rdečim zeljem. Rdeče zelje naribamo oz. narežemo na drobne koščke, ga prelijemo z vodo in kuhamo do pol ure. Nato to mešanico pustimo čez noč, da se namaka in naslednji dan precedimo tekočino skozi cedilo. V tej tekočini  jajca namakamo 30 minut. Da ne boste presenečeni – barva precejene tekočine bo rdeča, vendar pa bo jajca obarvala v modro  barvo.

Do škrlatne oz. temno vijolične barve pa boste najlažje prišli z uporabo temnega, rdečega vina. Najbolje, da uporabite kar doma pridelano vino, ki je bolj polno oz. bogato, saj v trgovinah dostikrat naletite na vina, ki so razredečena z vodo in zato ne vsebujejo vseh polnovrednih sestavin.  V kolikor vam torej domačega rujnega rdečega vina (modra frankinja, metliška črnina) ni škoda, jajca kuhajte v vinu 15 minut in na koncu se vam bodo prav lepo obarvala v vijolično barvo.

Simbolni pomen velikonočnih jajc - prebujenje, preobrazba starih v nove energije.

Simbolni pomen velikonočnih jajc – prebujenje, preobrazba starih v nove energije.

Ker še nisem omenila simbolnega pomena velikonočnega jajca, naj le še na kratko pridam, da simbolizira preporod, prebujenje, pričakovanje nečesa novega in preobrazbo starih v nove energije.

Naj vam bodo ti nasveti v pomoč in ustvarjalni navdih, če pa imate še sami kaken nasvet in bi ga radi podelili tudi z drugimi obiskovalci te strani, ga zapišite v obliki komentarja spodaj, pod tem člankom.

Pa veliko užitkov pri barvanju pirhov vam želim! 🙂

Nina

  • Vam je bil članek všeč? Delite ga s svojimi prijatelji!
  • Avtorske pravice: Nina Kolar, www.nina-kolar.com. Vsakršno kopiranje slikovnega in/ali tekstovnega gradiva v tem članku ali le njegovih delov ni dovoljeno brez vnaprejšnjega dovoljenja avtorice članka.

www.nina-kolar.com

Deli s prijatelji/Share

Share
Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.