Polžja hišica iz obrežja reke Krka

Polžja hišica iz obrežja reke Krka

Pred časom sem na obrežju reke Krke našla nekaj polžjih hišic. Tja jih je nanesel visok vodostaj, nekatere pa so polži zapustili že na samem bregu. Več o tem, kako sem jih našla in kakšen pomen imajo zame polžje hišice ter več o njihovi čudoviti zasnovi vabljeni, da si preberete v tem prispeku: Barvite polžje hišice, ki sem ga napisala pred kratkim. 

Polžjo hišico sem, ko sem jo temeljito očistila mulja in ostale umazanije, osušila in okrasila z akrilnimi barvami. Izbrala sem biserno ter črno barvo. Njuna kombinacija in mogočna spirala mirabilis, vtisnjena v polžjo hišico v razmerju zatega reza, sta mi bili v navdih pri krasitvi te čudovite stvaritve matere narave. Ko sem končala s poslikavo, sem v šali pomislila, kako bi se čudili zanamci čez več deset tisoč let, če bi našli tako okrašene hiške povsem nedotaknjene. Morda bi si mislili, da so bili polži višje razvita, inteligentna bitja, ki so si sama okrasila svoja domovanja, ali pa bi morda pomislili, kako čudovite stvaritve je ustvarila mati narava 🙂

Poslikana polžja hišica - črno bela

Poslikana polžja hišica, ki sem jo našla na obrežju reke Krke. Najprej sem hiško temeljito očistila blata in ostale umazanije in jo pripravila na poslikavo z akrilnimi barvami. Na koncu sem ji dodala še prozoren premaz – zaščito pred vlago.

Pearl barva simbolizira bisere, ki so pri starih Grkih simbolizirali ljubezen, v srednjem veku pa so Evropejci verjeli, da so ti simbol angelske popolnosti in poduhovljenosti. V indijski tradiciji, pa tudi v Evropi, so imeli biseri velik pomen v njihovem tradicionalnem zdravilstvu. Sicer pa so na Bližnjem vzhodu verjeli, da biser, ki je položen pokojnemu v grob, le-tega obnovi in ga vključi v kozmični ritem. Črna barva, ki je nasprotje beli, in ki v našem delu sveta simbolizira žalost, žalovanje, smrt in pokoritev, pa je hkrati barva, ki je v starem Egiptu veljala za barvo življenja in preporoda oz. ponovnega rojstva.

Trenutno razmišljam, kakšen namen naj namenim tej in ostalim poslikanim polžjim hišicam. Kmalu vam razkrijem odgovor. Do takrat pa, če bi kakšno izmed njih imeli tudi sami, mi pišite na info@nina-kolar.com 🙂

Deli s prijatelji/Share


Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.