Pomen barv za človeka – barvna pravljica

Pomen barv

Pomen barv – Unikatna darila – Ustvarjalne ideje

Predstavljajte si, da stojite pred zaprtimi vrati sobe, za katero ne veste, kaj je v njej. Nato odprete vrata in stopite v sobo, ki je popolnoma bela. Ali veste, kakšen je pomen barv, npr. pomen bele barve? Bele so stene, pohištvo, strop, tla, še slike so pobarvane z belo barvo, tudi cvetje je belo, zavese, spominki…

Bela barva simbolizira čistost, sterilnost in nedolžnost. Z njo lahko v stanovanju dodate občutek več prostornosti in ga z njo posvetlite. Vendar pa preveč bele barve, kot se to kaže v zgornjem primeru sobe,  naredi stanovanje hladno, neprijazno in preveč sterilno, zato jo je vedno dobro kombinirati s kakšno drugo barvo.

  • Kateremu delu stanovanja najbolje pristoji bela barva?

Bela simbolizira odprtost, čistost in tudi spiritualnost, uporabite jo lahko v kopalnici ter otroških sobah (vendar v slednji dodajte tudi kakšno drugo barvo, kot npr. nežno, zemeljsko oranžno, rumeno, modro ter vijolično.

Nasprotje beli je črna barva, ki simbolizira žalost, žalovanje, smrt in pokoritev, hkrati je to barva, ki simbolizira zlobo in odteguje svetlobo. V starem Egiptu je črna veljala za barvo življenja in preporoda oz. ponovnega rojstva.

  • Kateremu delu stanovanja najbolje pristoji črna barva?

Črna barva simbolizira tudi eleganco in sofisticiranost, zato jo uporabite pri dodatkih za stanovanje (a le v manjši meri) – z njo ne barvajte sten, pač pa dekorirajte z njo sobo v obliki črnih blazin, črno-belih slik, črnega pregrinjala, ipd. Enako lahko za dekoracijo prostorov uporabite tudi sivo barvo, ki pomirja.

Izstopite iz sobe in stopite pred vrata druge sobe, jih odprite in vstopite v sobo, polno različnih barv. Na tleh najprej zagledate rdečo barvo. Ali veste, kakšen je pomen barv, kot je rdeča barva?

Rdeča je barva akcije, topline, ugodja, ljubezni in romance. Vzpodbuja občutke, ravno zato pa ni priporočena barva oblačil ali prostorov, kjer potekajo pogajanja oz. je namesto rdeče barve bolje obleči oblačila v kakšni bolj umirjeni barvi, če se boste pogajali z ljudmi.

  • Kateremu delu stanovanja pristoji rdeča barva?

Z rdečo barvo lahko obarvate stene kuhinje, tudi dnevne sobe in jedilnice.

Rdeča barva izraža nergijo navdušenja in tudi nagle jeze, zato jo je, še predvsem v prostorih, dobro omiliti s kakšno drugo, bolj umirjeno barvo, npr. sivo, bež ali ali nežno vijolično.

Ko hodite po sobi po rdečih ploščicah, pred sabo zagledate oranžen fotelj. Zaželite si nekaj minutnega počitka, zato sedete vanj in v roke primete knjigo, ki jo vidite na oranžni klubski mizici. Ali veste, kakšen je pomen barv, kot je oranžna?

Pomen barv

Pomen barv za človeka je velik, saj s pomočjo barv uravnava svoje počutje in v prostore vnaša željene energije.

Oranžna barva je barva ustvarjalne energije, v človeku pa vzbuja občutke navdušenja in topline, njena lastnost je, da takoj pritegne pozornost človeka. V njej se pretakata energiji rdeče in rumene barve.

  • Kateremu delu stanovanja pristoji oranžna barva?

Prav tako kot rdeča, tudi oranžna barva pričara prijetno vzdušje v kuhinji, v jedilnici ter dnevni sobi (lahko tudi kombinirate oranžno ter rdečo), v bolj umirjenih, zemeljskih tonih oranžne barve pa lahko prebarvate tudi stene spalnice.

Ko držite v rokah knjigo, najprej opazite njene platnice, ki so živo rumene barve. Ali veste, kakšen je pomen rumene barve?

Rumena je barva, ki velja za najbolj in najprej opazno barvo v naravi. Je barva, ki vzpodbuja veselje in sproščenost, hkrati pa velja za barvo, ki lahko povzroči, da ljudje izgubijo živce, v kolikor so bolj jezne narave, če se predolgo časa zadržujejo v sobi, ki ima rumene stene. Rumena barva vzpodbuja metabolizem in je barva številnih cvetlic, pa tudi barva solarnega pleksusa, v predelu želodca.

  • Kateremu delu stanovanja pristoji rumena barva?

Ker rumena barva vzpodbuja metabolizem oz. presnovo, jo je smiselno uporabiti v kuhinji (kombinirate jo lahko z oranžno ter rdečo), pa tudi v dnevni sobi, saj rumena vzpodbuja energije sproščenosti in druženja. V spalnici jo uporabite le v umirjenih, bolj zemeljskih tonih rumene barve ali pa jo kombinirajte še z zemeljskim odtenkom oranžne barve.

Ko odprete knjigo z rumenimi platnicami, v njej zagledate sliko, na kateri se pred vami razprostira zelen travnik, z zelenimi drevesi, smrekami in zelenim podrastjem. Ali veste, kakšen je pomen barv, kot je zelena?

Zelena barva simbolizira zdravje, srečo, a tudi ljubosumnost, večinoma pa je zaščitni znak narave, miru, notranje umirjenosti in enosti uma, telesa in duha. Je barva, ki sprošča in umirja, spodbuja rodnost in je barva, ki pomaga pri lažjem učenju branja.

  • Kateremu delu stanovanja pristoji zelena barva?

Ker zelena predstavlja vitalnost, obilje, umirjenost in čistočo ter ravnovesje, je čudovita barva za kopalnice, ki vas bo v okrilju zelene ponesla v paleto ugodnih občutkov.

Malce naprej od travnika zagledate žuboreč, osvežujoč moder potok, ki se pretaka med prodom in v zraku zagledate nešteto drobnih, napolnjenih s kisikom, modrih vodnih kapljic.

Modra barva velja sicer za hladno barvo, a je zelo primerna za sobe, v katerih želimo ljudi vzpodbuditi k sodelovanju, umirjenosti, tudi k učenju. Modra barva umirja in vzpodbuja občutja sreče, simbolizira zvestobo, vendar pa preveč modre barve povzroča tudi žalost in občutke osamljenosti, zato jo je priporočeno v sobah kombinirati s kakšno bolj živo barvo, npr. oranžno, rumeno ali rdečo.

  • Kateremu delu stanovanja najbolje pristoji modra barva?

Modra predstavlja vodni element, tudi jasnost, bistrino, prenovo in umirjenost, uporabite jo lahko za stene ali tudi pohištvo v sobah, kjer se učite, snujete nove ideje ter načrte za prihodnost. Odlično se bo podala tudi v kopalnici, kjer jo lahko kombinirate z zeleno barvo.

V potoku, v odsevu vode, zagledate nekaj vijoličnega. Ozrete se k višku in na nebu zagledate velik, mogočen vijoličen balon, ki leti čedalje višje in višje. Zaželite si, da bi poleteli z njim in opazite, da od balona do tal poteka vrvica, ki se je oprimete in balon vas, kar naenkrat, ponese k višku. Ali veste kakšen je pomen barv, kot je vijolična?

Vijolična barva simbolizira obilje in bogastvo, modrost in duhovnost, velja tudi za egzotično barvo, ki jo lahko vidite na marsikakšni redki cvetici in tudi živali. Je barva spiritualnosti, ki malce že spominja na roza barvo, v kateri se pretaka barva vijoličnih ter belih odtenkov, hkrati pa rdečih, modrih in belih odtenkov.

  • Kateremu delu stanovanja najbolje pristoji vijolična barva?

Ker je vijolična barva spiritualnosti in umirjenosti, jo uporabite v sobah za sproščanje, meditacijo ter v spalnici, a v nežnejših odtenkih.

Roza barva simbolizira tudi romantičnost, ljubezen in deluje pomirjujoče v prvih trenutkih, ko pridemo v stik z njo.

  • Kateremu delu stanovanja najbolje pristoji roza barva?

Roza barvo uporabite v spalnici, saj je to barva romantike in ljubezni, hkrati pa pomirja.

Kar naenkrat nekaj predre balon, ki poči, vas pa veter nalahno ponese na mehka tla. Tako pristanek ni boleč, pač pa prijetno mehak, saj opazite, da ste pristali na mehkih, rjavo opečnatih tleh.

Ali veste kakšen je pomen barv, kot je opečnato rjava?

Opečnato rjava barva simbolizira prizemljenost, pristnost, moč, pa tudi zanesljivost, preveč te barve pa povzroča žalost in občutke osamljenosti, zato je dobro, da jo kombinirate z živimi barvami.

  • Kateremu delu stanovanja najbolje pristoji opečnato rjava barva?

Občutek domačnosti, udobja ter ugodja boste pričarali z opečnato rjavo barvo v dnevni sobi in tudi v jedilnici, kombinirajte jo z rumeno, rdečo in oranžno.

Ko ležite na mehkih tleh, vas nekaj predrami iz sna…spomnite se, da so bile vse, kar ste doživeli, le sanje in da je pred vami lepa realnost – po dobrem kosilu ste si v družbi sorodnikov in prijateljev privoščili osvežilen sprehod in počitek ob potoku, v krošnji dreves, sedaj pa so na vrsti že nove dogodivščine, ki vas kličejo v življenje.

Oglejte si še:

Vam je bil članek všeč? Delite ga svojimi prijatelji….

Avtor članka: Nina Kolar, www.nina-kolar.com. Kakršno koli kopiranje, citiranje ali nedovoljena objava dela/ov ali članka v celoti je nedovoljena brez vnaprejšnega privoljenja avtorice.

Deli s prijatelji/Share

Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.