Nagradna igra – bo kos nakita iz nove, pomladne kolekcije cvetličnega nakita iz vam najljubših pomladnih cvetic vaš?

Koliko veselja porajajo v meni pomladne cvetice, ki se v mesecu marcu, aprilu in maju izza gozdnega in travniškega zelenja sklanjajo nad vsak moj korak! Tudi letos so me, čeprav zaradi mraza malce kasneje kot lansko leto, pozdravile na sprehodih s svojimi močnimi, živopisanimi barvami, med katerimi prevladujejo močna modra, vijolična in bela.

NAGRADNA IGRA JE KONČANA!
Nagrajenka nagradne igre je TINA KRESLIN! Čestitke, ga. Tina, za sodelovanje v nagradni igri in pravilen odgovor! Vaša najljubša pomladna cvetica je žefran, za nagrado pa boste prejeli unikatni kos cvetličnega nakita (ogrlico ali prstan) z vam najljubšo pomladno rožo. Skok na nagradno igro.
Spomladanski žefran - pomladne cvetice - pomladna kolekcija nakita 2018

Spomladanski žefran

Vijolični in beli pomladanski žefrani, iz katerih so že pred več kot mesecem dni polnile svoje vrečice za med čebele, pa sončno rumene trobentice, zvončki in kronice, so bile ene prvih pomladnih rož, ki so preživele tudi nenehne snežne zamete, ki so se pred meseci izmenjevali s toplim vremenom. Še sedaj je moč po gozdovih najti to cvetje, ki pa se bo kmalu poslovilo in naredilo prostor novemu. Navsezadnje vsako obdobje, vsak letni čas prinese s seboj nove darove, novo cvetje, nove zamisli; nov, svež veter namreč zaveje v deželi slovenski z vsakim dnem, z vsakim trenutkom, če znamo prepoznati priložnosti.

Kronica - pomladne cvetice - pomladna kolekcija nakita 2018

Kronica

Pred nekaj tedni sem v gozdu našla eno in edino kronico, čudovito pomladno rožico, ki sicer krasi številne domače vrtove, v gozdu pa, moram priznati, jo srečam le izjemoma. Lansko in predlansko leto sem en samcat cvet kronice našla na istem mestu kot letos, s to razliko, da v preteklih letih nisem utrgala njenega cveta, letos pa, z namenom, da jo ovekovečim v enem izmed kosov cvetličnega nakita, ki ga izdelujem iz smole in pravega cvetja. A bo drugo leto kronica zrasla na istem mestu, tako da bom ne le jaz, pač pa morda še kdo drug, če se bo podal v tisti konec, prav na tisto mesto, lahko občudoval njeno snežno belo, nedolžno belino in zares nenavadno obliko njenega cveta.

Torilnice - gozdne spominčice - pomladne cvetice, nova kolekcija cveltičnega nakita 2018

Torilnice

Še malo, pa bodo poleg torilnic (gozdnih spominčic), ki so močne modre barve, pokukale na plano tudi svetlo modre spominčice, ki bodo rasle na obronkih gozda, na bregovih potoka in v samih potokih ter po travnikih. Veselim se tudi živorumenih cvetov t. i. zlatorumenihe zlatic, ki mi srce napolnijo z radostjo nekje v mesecu maju in juniju. Malce prej me bodo njene sorodnice iz družine zlatičevk, imenovane navadne kalužnice, presenetile na mokrih rastiščih (v okolici potokov in rek), saj rastejo že okoli meseca marca in aprila. Pa tudi zlatičnate vetrnice, ki so zelo podobne travniškim ripečim zlaticam, se že počasi prebujajo izpod okrilja vlažnih, listnatih gozdov. 

Navadni jetrnik - gozdne spominčice - pomladne cvetice, nova kolekcija cveltičnega nakita 2018

Navadni jetrnik

Navadni jetrnik, ki s svojo intenzivno modro vijolično barvo prav ta trenutek barva številne gozdove ter podlesna vetrnica, ki s svojo belino spominja na pravcato mini vetrtnico, oba sodita v isto družino cvetic, kot prej omenjene zlatičnate vetrnice, navadne kalužnice ter ripeče zlatice, torej v družino zlatičevk. Jetrnik in vetrnica sta že našla pot v šopke, ki sem jih prejšnji teden kar nekaj prinesla iz gozdov, sedaj pa mi krasijo okenske police in mizice. Tako jih namreč pustim nekaj dni, predno pričnem s trganjem njihovih cvetov, sušenjem in pripravo za vdelavo v smolo, iz katere izdelam unikatne kose cvetličnega nakita.

Jetičnik - pomladna kolekcija nakita 2018, pomladne cvetice

Jetičnik

Na sprehodih pa prav v teh dneh občudujem mehkobo svetlo modrih in temno vijoličnih preprog, ki so razprostrte po travnikih in pašnikih. Govorim o jetičniku, drobceni rožici, ki opazovna od daleč, spominja na spominčice, ko pa se ji približamo, opazimo, da ima jetičnik precej večje, bolj nežne cvetove, v malce drugačnih odtenkih, kot je nebeška modrina pravih spominčic. Vijolične rožice pa so travniške vijolice, ki se, tudi v beli beli različici, razprostirajo skozi širjavo travnikov. Ste vedeli, da poznamo kar 34 vrst jetičnika in da so nekatere izmed njih zdravilne? Z jetičnikom so včasih zdravili jetiko ter prehladna obolenja.

Trobentice - pomladne cvetice - pomladna kolekcija nakita 2018

Trobentice

Navadna lopatica, živorumeno rožica, ki malce spominja na cvet regrada, le da je njen cvet manj poln od regradovega, je še ena pomladna cvetica, ki jo najdete ob potokih oz. na vlažnih tleh. Njen cvet pa od daleč spominja tudi na trobentico, predvsem zaradi svoje močne rumene barve, a izurjeno oko takoj opazi razliko. Tudi navadna lopatica sodi v družino zlatičevk. Z živorumenimi trobenticami si marsikdo v teh dneh zaradi videza, okusa in vitaminov popestri pomladno solato, pa tudi s cvetovi marjetic, ki so prav tako užitni.

Pljučnik - pomladne cvetice - pomladna kolekcija nakita 2018

Pljučnik

Na poti skozi gozd me na prav vsakem koraku pozdravljajo tudi veliki cvetovi navadnega pasjega zoba, ki spominja na gozdno ciklamo, raste pa tudi že pljučnik, ki spominja na koprivo oz. ima trobentasto oblikovane vijolično ciklamne cvetove. Tu so še večno lepe marjetice in še vedno živorumene trobentice, ki bodo kmalu, ko jih ne bo več, dokončno naznanile pozabo zime do prihodnjih mrzlih mesecev.

Toliko čudovitih rož je na travnikih, jaz pa jih nabiram ne le zato, da mi krasijo stanovanje, pač pa tudi zato, ker jih pripravljam za vdelavo v cvetlične izdelke. Na tisoče cvetov moram ločiti od stebelc, vsakega izmed njih namestiti na podlago ter jih nato po posebnem postopku posušiti ter nato z obdelavo pripraviti na vdelavo v smolo, iz katere izdelam cvetlični nakit. V pripravi imam namreč novo, svežo pomladno kolekcijo unikatnega nakita iz pravega pomladnega cvetja in smole, ki bo v roku nekaj dni že ugledala luč sveta na poličkah moje e-trgovine Unikatnica.com. Če ste uspeli ta prispevek prebrati do konca, vas za nagrado vabim k sodelovanju v nagradni igri – nekomu izmed vas, ki mi boste odgovorili na nagradno vprašanje v spodnjem obrazcu ter označili svojo najljubšo pomladno rožo, bom čez teden dni podarila unikatno cvetlično ogrlico z vdelano vam najljubšo izbrano cvetico 🙂 Vabljeni k sodelovanju!

 

Nagradna igra – Bo kos nakita iz nove, pomladne kolekcije cvetličnega nakita iz pomladnih cvetic vaš?

Izpolnite spodnji kontaktni obrazec – odgovorite na nagradno vprašanje in izberite svojo najljubšo pomladno cvetico.

Ime in priimek (obvezno)

Vaš e-mail (obvezno)

Nagradno vprašanje (obvezno): Koliko sličic pomladnega cvetja sem objavila v tem prispevku? Namig - upoštevajte le tiste sličice, pod katerimi sem zapisala ime cvetja.
357

Izberite vam najljubšo pomladno rožo (obvezno):
ŽefranMarjeticaJetrnikVijolicaTorilnica (gozdna spomminčica)Zlatičnata vetrnicaZvončekDvolistna morska čebulicaJetičnikPljučnik

Kje ste zasledili nagradno igro?

Želite še kaj sporočiti?

Za sodelovanje v nagradni igri kliknite na spodnji gumb.

Splošni pogoji sodelovanja v nagradni igri.

Deli s prijatelji/Share


Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.