Simbolika in pomen cvetja: mačehe, (divja) vrtnica, zlatice in spominčice

Simbolika in pomen cvetja - mačehe, divje vrtnice, zlatice, spominčice

Narava mi predstavlja nepresahljiv vir pri ustvarjanju. Tudi v pomladno poletnih dnevih, ko zunaj pripekata vročina in sopara, na travnikih, vrtovih in drugod v naravi razveseljujejo oko številne barvite cvetice. Iz cvetja ustvarjam cvetlični nakit, ki ga izdelujem iz zdravju prijazne in visoko kakovostne smole ter pravega cvetja, ki ga ročno nabiram.

K vsakemu izdelku, ki ga zapakiram v lično darilno škatlico, priložim še list z opisom in simboliko posameznega cvetja, ki ga vdelam v nakit. Tokrat vam bom predstavila simboliko ter pomen mačeh, (divjih) vrtnic, spominčic ter zlatic. 

Simbolika in pomen (divje) vrtnice

Simbolika in pomen cvetja - divja vrtnica, ogrlica

Ogrlica s pravima šipkovima oz. divjima vrtnicama – kliknite na sličico, če si želite ogledati še preostale sličice izdelka ali pa izdelek naročiti v e-trgovini Unikatnica.com.

Vrtnica je opevana v številnih delih – na platnu, v pesmih, zgodbah in v mitologiji. Vrtnica je svoje ime dobila po boginji Kloris, ki je vrtnico ustvarila iz mrtve drevesne nimfe. S pomočjo ostalih bogov ji je podarila nesmrtno lepoto, omamen vonj ter sladek nektar.

Simbolika barv vrtnice – roza barve vrtnica je simbol miline, nežnosti, sreče in hvaležnosti. Rdeča vrtnica predstavlja strast, akcijo, voljo do premika in poželenje. Bela vrtnica pomeni čistost, nedolžnost, nebeškost, medtem ko rumena vrtnica izraža zadovoljstvo, radost in hkrati pomeni – spomni se name.

Oranžne vrtnice izražajo hrepenenje in navdušenje, medtem ko vijolično rdeče vrtnice podarjamo tistim osebam, v katere smo se globoko zaljubili in so nas očarale na prvi pogled.

Simbolika in pomen zlatic

Simbolika in pomen cvetja - ogrlica, zlatice

Angelsko vilinska cvetlična ogrlica s travniškimi zlaticami – kliknite na sličico, če si želite ogledati še preostale sličice izdelka ali pa izdelek naročiti.

Zlatice s svojo živo rumeno barvo razveseljujejo oko. Rumena je namreč barva veselja, odsotnosti strahu, z njo si lahko pomagamo v sivih, deževnih dnevih. V starih časih so si zaljubljenci med seboj podarjali zlatice v znak ljubezni, naklonjenosti, hkrati pa naj bi zlatice tudi odganjale zlo.

Rumena barva je tista, ki jo živali v naravi najprej opazijo. Letos je rumena barva tudi ena izmed najbolj modnih. Rumena barva simbolizira tudi optimizem, domišljijo, srečo, upanje in sonce.

Z rumeno barvo, ki jo v sebi nosijo zlatice, si lahko popestirmo našo pomladno poletno garderobo, odlično lahko z rumeno barvo popestrimo tudi sivo, črno, belo, modro, vijolično ter zeleno barvo oblačil in modnih dodatkov.

Simbolika in pomen spominčic

Simbolika in pomen cvetja - (gozdne) spominčice, uhani

Angelsko vilinska cvetlična ogrlica z modro gozdno spominčico – kliknite na sličico, če si želite ogledati še preostale sličice izdelka ali pa izdelek naročiti.

Spominčice, prav kakor tudi gozdne spominčice (torilnice), so čudovite, nežne rože. Travniške spoinčice najdemo cveteti vse od meseca maja, pa do pozne jeseni, medtem ko gozdne spominčice (torilnice) uspevajo izključno nekaj tednov spomladi in jih večinoma najdemo po gozdovih.

Torilnice so tudi avtohtone evropske rožice. Spominčice je, zaradi krhkosti in nežnosti njihovih cvetov, precej težko vdelati v cvetlične izdelke. Simbolika spominčic je spominjanje – spominjanje na preteklost, lepe trenutke in osebe. Modra barva simbolizira mir, preudarno in umirjeno komunikacijo in je barva pete, grlene čakre.

Stara germanska legenda pravi, da je spominčica svoje ime dobila, ko je Bog ustvarjal Zemljo in je podelil imena že skoraj vsem cveticam, na eno pa je pozabil. Takrat se je izpod njegovih nog oglasil droben glas, ki mu je rekel: “Ne pozabi me!” Od tod tudi ime ” a forget-me-not flower” v angleščini za to rožo. Včasih pa so ženske, ko so njihovi možje odhajali na bojišča, v njihove naprsne žepke zataknile vejico spominčic, z namenom, da bi se jih možje spominjali v težkih časih.
Simbolika in pomen mačeh

Simbolika in pomen cvetja - mačehe, prstan - kliknite na sličico, če si želite ogledati še preostale sličice izdelka ali pa izdelek naročiti.

Prstan s cvetovi vrtnih mačeh – kliknite na sličico, če si želite ogledati še preostale sličice izdelka ali pa izdelek naročiti.

Simbolika mačehe je misel na drugo osebo. V angleščini mačehi pravijo “a pansy”, v francoščini pa “pensee”, kar pomeni “misliti”, “misel”.

Če mačeho podarimo drugi osebi, to pomeni, da mislimo nanjo. Hkrati mačeha simbolizira ljubezen, naklonjenost in občudovanje do druge osebe.

Mačehe krasijo vrtove, lončke z rožami, okenske police, z njihovimi cvetovi pa okrasijo tudi številne jedi. Nekateri pravijo, da v cvetu mačehe vidijo obraz živali ali človeka, kar prida tej čudoviti, barviti cvetici še poseben pomen.

Mačehe so iz rodu vijolic, njihova simbolika pa pomeni svobodomiselnost.

Na polički e-trgovine Unikatnica.com najdete tudi številne druge cvetlične izdelke iz barvitih travniških, vrtnih in gozdnih rož, simboliko katerih vam bom predstavila v e-novičkah, ki izidejo v naslednjem tednu. Če bi radi, da vam izdelam cvetlični nakit iz vam najljubših rož, mi pišite na info@unikatnica.com in z veseljem vam odgovorim v najkrajšem možnem času.

Če boste tudi sami v prihajajočih mesecih potrebovali izvirno in unikatno slovensko darilo za svoje poslovne partnerje, zase ali vam bližnje osebe, vabljeni v mojo e-trgovino Unikatnica.com, lahko pa me pokličete tudi na tel. 041 349 658 oz. mi pišete na info@unikatnica.com. Z veseljem se bom odzvala v najkrajšem možnem času.

Deli s prijatelji/Share


Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.