Ustvarjalne ideje: prenova shranjevalnih škatel

Ustvarjalne ideje - prenova starih shranjevalnih škatel

Zaradi pomladanskega čiščenja stanovanja, sem na plano privlekla tudi dolgočasne rjave shranjevalne škatle, v katerih shranjujem material za ustvarjanje, suho cvetje ter številne druge materiale ter pripomočke za ustvarjanje. Ob tem sem pomislila, kako zanimivo bi bilo, če bi bile te škatle na videz povsem unikatne in bi lahko na podlagi vzorcev na škatli, povezala njihovo vsebino ter tako hitreje prišla do škatle, v kateri imam shranjeno točno določeno stvar.

Pomislila sem na okrasitev shranjevalnih škatel s papirnatimi servietami ter akrilnimi barvami in se takoj lotila dela. Vabljeni, da se mi pri ustvarjanju pridružite tudi vi in na svoj način, s svojimi zamislimi, okrasite svoje shranjevalne škatle.

Prenovite stare, enobarvne shranjevalne škatl zgolj z nekaj barvitimi papirnatimi servietami, nekaj kapljicami barve ter lepila.

Za prenovo starih shranjevalnih škatel potrebujete:

Ustvarjalne ideje - prenova starih shranjevalnih škatel - pripomočki
 • stare kartonske škatle ali kakšne druge večje škatle od čevljev ter drugh izdelkov
 • akrilne barve
 • lepilo za lepljenje papirja, serviet oz. kartona
 • prtičke oz. serviete z različnimi vam ljubimi motivi
 • čopič, paleto
 • škarje
 • lonček z vodo

 

Postopek prenove shranjevalnih škatel:

 1. Izberite si serviete, ki jih boste nalepili na kartonske škatle – tako na pokrove, kot tudi na spodnji del škatel. Ni nujno, da so prtički enaki, lahko so različnih vzorcev ter barv, sama pa sem izbrala vsaj za prenovo te škatle enake.
 2. Prtičke razslojite – ponavadi so papirnate serviete sestavljene iz vsaj dveh ali treh plasti. Zadržite le zgornjo, poslikano plast serviet, preostale, bele plasti, pa lahko uporabite namesto brisačke za brisanje čopiča.
Papirnate serviete najprej razslojimo – zadržite le zgornji, poslikan del serviet.

3. Na spodnjem delu škatle si lahko pred lepljenjem najprej označite površino, ki jo bodo prekrivale serviete ter predel, ki ga boste pobarvali z barvo, namreč serviete so različnih velikosti in verjetno ne bodo povsem prekrile celotnih površin posameznih stranic škatle.

4. Na površino stranice škatle najprej kanite nekaj kapljic lepila ter ga nato razmažite s čopičem. Uporabite lepilo za lepljenje serviet ali papirja in pazite, da boste nanesli zares zelo tanko plast lepila, saj se bo to sicer poznalo skozi serviete.

5. Razslojene serviete položite na predel stranice škatle, ki ste ga pred tem namazali z lepilom. Pri tem bodite pozorni, da se vam servieta, ker bo zaradi razslojenosti zelo tanka, ne bo strgala, se nagubala ali zmečkala.

Razslojeno serviete previdno namestite na predel stranice škatle, ki ste ga prej premazali z lepilom.

6. Enak postopek lepljenja serviete na stranico ponovite še pri krasitvi pokrova škatle. Kot je razvidno iz spodnje sličice, tudi tu serviete ne prekrivajo celotnih stranic pokrova, serviete pa sem za krašenje pokrova prerezala na pol.

S servietami okrasite tudi pokrov škatle.

7. Čaka vas le še barvanje škatle z akrilnimi barvami. Pobarvate ahko vse dele škatle, ki jih predhodno niste oblepili s servietami, lahko pa določene predele pustite tudi nepobarvane.

Škatle le še pobarvajte z akrilnimi barvami – pobarvate lahko predele, ki so ostali nepolepljeni s servietami, nekatere neoblepljene dele pa lahko, na željo, tudi izpustite. Morda boste morali nanesti dve ali tri plasti barve, odvisno od tega, kako prekrivne so vaše akrilne barve.

Tako, pa ste okrasili svojo shranjevalno škatlo. Zagotovo je sedaj bolj privlačna na pogled, če pa imate več enakih škatel, vam bo takšna prenova oz. popestritev škatel tudi pomagala, da se boste na podlagi vzorčkov in motivov na škatli lažje spomnili, kaj ste shranili v posamezno škatlo.

Vam je bila ustvarjalna ideja všeč? Vesela bom vašega odziva na info@unikatnica.com, kamor mi lahko pošljete tudi sličice vaših izdelkov, izdelanih po tej ustvarjalni ideji.

Prenovljena shranjevalna škatla je prijetnejša na pogled, hkrati pa takoj vem, kaj sem dala vanjo, saj sem njeno vsebino povezala z vzorčkom serviet.
 • Če vam je bil prispevek všeč, ga delite s svojimi prijatelji, zagotovo bodo veseli poletne ideje za ustvarjanje 🙂
 • Imate še kakšno vprašanje ali komentar? Bi radi tudi sami podelili z obiskovalci te strani kakšno svojo ustvarjalno idejo? Pišite mi na info@nina-kolar.com in z veseljem vam bom odgovorila v najkrajšem možnem času!

Avtorica članka: Nina Kolar, www.nina-kolar.com, 2001-2020, avtorske pravice: Unikatna darila. Kakršno koli kopiranje ali navajanje delov celotne vsebine ter slik tega članka ali le delov teh v komercialne namene ali javno, je prepovedano brez vnaprejšnjega privoljenja avtorice članka.

Deli s prijatelji/Share


Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.