Ustvarjalne ideje – Slika iz milnih mehurčkov in tempera barv

Ustvarjalne ideje - Slika iz milnih mehurčkov in barv

Poletje je čas, ko marsikdo najde nekaj več prostega časa za ustvarjanje, tudi odrasli, ne le otroci. Ustvarjalna ideja, ki vam jo bom predstavila v tokratnjem ustvarjalnem prispevku, je tako namenjena otrokom in odraslim, saj boste oboji med pripravo in samo izdelavo čudovite barvite slike iz milnih mehurčkov in tempera barv neizmerno uživali. Na koncu vašega ustvarjanja pa boste navdušeni nad rezultatom igranja z milnimi mehurčki 🙂 Ste pripravljeni? Pa pričnimo.

Za sliko iz milnih mehurčkov boste potrebovali naslednji material in pripomočke.

  • milnico oz. tekoče čistilo za pomivanje posode (jaz sem enega cenejših kupila kar v enem izmed trgovskih centrov)
  • nekaj vode
  • slamico za pihanje milnih mehurčkov – izberite raje takšne, ki se jih da reciklirati namesto plastičnih
  • šeleshamer papir oz. osnovo za sliko (lahko je tudi platno)
  • tempera barve – sama sem izbrala le osnovne ter belo, ki se jih da namešati tudi v številne druge barve
  • že uporabljene lončke jogurtov, pudingov ali steklene kozarce, v katerih boste naredili milnico
  • voščenke, barvice in/ali flomastre
  • veliko papirnatih ali navadnih brisačk iz blaga, da si boste lahko sproti brisali roke ter lončke in slamice
Slika v nastajanju – milni mehurčki so se v tej fazi že prenesli na papir in se pričeli sušiti.

Navodila za izdelavo milnice s tempera barvami:

V lonček oz. kozarec natočite nekaj tekočega čistila oz. mila za pomivanje posode – sama sem ga v kozarec vlila toliko, da je milo prekrilo dno. Nato dodajte nekaj vode, cca. 1/4 dcl ter izstisnite tempera barvo, ki jo boste najprej uporabili. Vsebino kozarčka oz. lončka dobro premešajte. Takšen pripravek si lahko zamešate v več različnih lončkov oz. kozarcev, pomembno je le to, da bo v vsakem kozarcu svoja barva. Če želite namešati npr. oražno, vijolično, roza, zeleno ali kakšno drugo barvo, ki ni osnovna, to naredite na koncu, ko boste končali z ustvarjanjem z osnovnimi barvami ter v lončke z osnovnimi barvami dodajte npr. belo ali kakšno drugo barvo, da boste tako prihranili barve, energijo in čas pri pomivanju vaših kozarcev ali lončkov.

Mehurčke pihajte previdno, počasi in ne premočno, da se vam obarvana milnica ne razlije čez rob kozarca oz. lončka.

V lonček, v katerem ste pripravili milno mešanico s tempera barvo, vstavite slamico in pričnite s počasnim in nežnim pihanjem (poudarjam, s počasnim pihanjem, saj boste s prehitrim ali premočnim pihanjem preko roba lončka razlili preveč pripravka iz milnice in barve, na vaši podlagi za ustvarjanje pa bo tako nastala poplava 🙂 ). Opazili boste, da se ob vašem pihanju v lončku oz. kozarcu pričenjajo tvoriti majhni barviti milni mehurčki, ki bodo kmalu dosegli rob kozarca. Nadaljujte s pihanjem toliko časa, dokler milni mehurčki, ki bodo sedaj že krepko pričeli naraščati, ne bodo dosegli konca slamice oz. se ustavite, predno bi napihali toliko mehurčkov, da bi vam ti silili v obraz.

Pri ustvarjanju svoje slike iz milnih mehurčkov lahko uporabite pred nanašanjem milnih mehurčkov tudi voščenke, flumastre, akrilne barve ali barvice. Jaz sem pri zgornji sliki uporabila VOŠČENKE, s pomočko katerih sem naslikala motiv delfina na sredini slike, na vsakem delu slike pa sem z belo voščenko naslikala še nekaj belih, roza, oranžnih in vijoličnih krogov – na površino, pobarvano z voščenkami, se namreč voda in milnica s tempera barvami NE PRIMEJO, zato lahko na tak način ustvariti na sliki posebne efekte.

Nato milne mehurčke z enim ali večimi pihanji skozi usta spravite iz lončka na list papirja ali na platno, lahko pa si pri tem pomagate tudi s slamico in z njeno pomočjo počasi kup barvitih mehurčkov spravite na ustvarjalni medij.

POZOR! Ko boste milne mehurčke enkrat spravili na papir oz. na platno, jih s slamico ali kako drugače nikar ne vlecite po podlagi, saj se bo površina, na kateri bodo mehurčki, razmazala in obris mehurčkov na platnu oz. papirju ne bo viden, pač pa zabrisan in razpackan. Ko bodo mehurčki enkrat varno na podlagi, jih pustite pri miru ter pustite, da sami od sebe počijo ter se posušijo. Če želite, pa lahko v posamezen mehurček naknadno pihate s slamico, če ga želite povečati.

Slika iz milnih mehurčkov, za tem, ko sem jo posušila na soncu.

Na koncu, ko boste končali z ustvarjanjem, sliko posušite – to najhitreje naredite tako, da sliko postavite za nekaj minut na sonce ali pa jo, ko so že vsi mehurčki sami od sebe počili, posušite s pomočjo sušilca za lase.

Še en namig: predno pričnete z nanašanjem milnih mehurčkov na podlago, lahko svoj list papirja ali platno okrasite tudi z voščenkami, flomastri, barvicami ali akrilnimi barvami – narišete lahko razno razne motive. Z belo voščenko lahko narišete kak morski motiv ali napis, ki bo postal viden, ko ga bo prekrila obarvana milnica, saj se le-ta ne bo prijela na povoščeni del.

Veselo in prijetno ustvarjanje vam želim! 🙂

Oglejte si tudi video posnetek z utrinki ustvarjalnega procesa.

  • Vam je bil članek všeč? Delite ga s svojimi prijatelji, zagotovo bodo veseli poletne ideje za ustvarjanje 🙂
  • Imate še kakšno vprašanje ali komentar? Bi radi tudi sami podelili z obiskovalci te strani kakšno svojo ustvarjalno idejo? Pišite mi na info@nina-kolar.com in z veseljem vam bom odgovorila v najkrajšem možnem času!

Avtorica članka: Nina Kolar, www.nina-kolar.com, 2001-2019, avtorske pravice: Unikatna darila. Kakršno koli kopiranje ali navajanje delov celotne vsebine ter slik tega članka ali le delov teh v komercialne namene ali javno, je prepovedano brez vnaprejšnjega privoljenja avtorice članka.

Deli s prijatelji/Share


Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.